Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов не можа да осъди

...
Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов не можа да осъди
Коментари Харесай

Екскметът на Благоевград не можа да осъди за 1 лв. съветник, критикувал го за депото на отпадъци

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов не можа да осъди общинския консултант от ДСБ Калоян Ханджийски за 1 лева обезщетение на морални вреди.

Районният съд отхвърли желае на Камбитов, като решението не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Ва 27 юли 2018 година общинският консултант Ханджийски направил изявление пред медии, че е получил сигнали от жители за нарушавания на кмета Камбитов, свързани със затваряне на остарялото хранилище и построяването на ново за битови боклуци. " Там има ясни престъпления, които ще предам на прокуратурата. Те визират това, че се финансира плана с пари за превоз, т.е. няма нищо общо с програмата, която не се извършва по наставление. Не се извозва, в противен случай зарива се… Извършват се престъпни дейности, което за жал ще окаже въздействие на хората. Имитира се транспортиране, което не се случва на процедура ", споделил съветникът пред публицисти.
По това време кметът Камбитов бил в оптуск, само че схванал от медиите за отправените нападки. Заради това е завел дело в съда, тъй като счита, че изказванията на съветника " са напълно погрешни и не подхождат на действителните обстоятелства ". Кметът тварди още, че Ханджийски уронил престижа и положителното име на община Благоевград, основал боязън в жителите и съмнение по отношение на дейностите на кмета, основал усещане у популацията, че се правят престъпления при депонирането и извозването на боклука до създаване на ново районно хранилище. С думите си съветникът уронил достойнството, положителното име и достолепието му. Камбитов бил афектиран, наскърбен и обиден, не толкоз, че е ориентирано нещо против него, а по-скоро, че се обезличава труда на хората които работят в общинска администрация.

Според съда обаче длъжностните лица и политиците, при осъществяване на служебните си отговорности, подлежат на рецензия в по-широки граници от елементарните жители. Такива са условията на плурализма, толерантността и широтата на възгледите за съществуването на демократично общество, в което свободата на изложение е едно от изискванията.

Във всички случаи следва да има баланс сред свободата на изложение и накърняване на репутацията на другите.

Съдът одобри, че във въпросното изявление салдото не е нарушен, тъй като съветникът е споделил за постъпили сигнали за сметището. Магистратите одобряват, че това не изрази, директно ориентирани към кмета и целящи да уязвят достолепието му. " Не всяко неприятно чувство, негативни страсти и душевни преживявания от изявления в печатни издания или от медийни изяви следва да бъдат обезщетявани, а единствено тези, които са вследствие на обидни и оскърбителен квалификации, целящи да унизят ищеца и накърняващи по неприемлив метод достойнството, достолепието му и правото на отбрана на персоналния живот. В процесното изявление отвън внушението за неправомерност на дейности при създаване на сметището, не се съдържат оскърбителен или обидни изразни средства против ищеца ", стимулират се магистратите и отхвърлиха исковата молба като неоснователна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР