Бившият китайски премиер Ли Пън, известен като касапинът от Пекин

...
Бившият китайски премиер Ли Пън, известен като касапинът от Пекин
Коментари Харесай

Почина известният като отговорен за клането на площад Тянанмън

Бившият китайски министър председател Ли Пън, прочут като " касапинът от Пекин " за ролята си в репресиите на площад " Тянанмън ", умря на 90-годишна възраст, съобщи БГНЕС.
Ли е умрял от неуточнено заболяване в Пекин, откакто не е реагирал на лекуването в понеделник, заяви китайската осведомителна организация " Синхуа ". Бившият министър председател преди се е борил с рак на пикочния мехур.
Ли стана прочут в целия свят като един от основните архитекти на бруталното разпространяване на всеобщи продемократични демонстрации в Пекин на 4 юни 1989 година Той остана на върха на комунистическия режим повече от десетилетие, като в същото време се трансформира в знак на омразата поради репресиите до гибелта си.
След като голяма навалица студенти, служащи и други хора стояха в лагери на площад " Тянанмън " седмици наред, искайки смяна, Ли разгласи военно състояние на 20 май 1989 година. Две седмици по-късно, в нощта на 3 против 4 юни, военните сложиха завършек на митингите, убивайки стотици невъоръжени цивилни - съгласно някои оценки повече от 1000 души.
Въпреки че решението да се изпратят войските е било групово, всеобщо е мнението, че Ли е виновен за кървавите репресии.
Извършените по негово време несгоди го преследват до края на формалната му политическа кариера през 2003 година, като пътуванията му в чужбина провокират необятно публикувани митинги - като да вземем за пример в Париж през 1996 година, когато повече от 2000 души излязоха на улицата, с цел да осъдят изреченото по негов адрес одобрение от тогавашния президент на Франция Жак Ширак. Въпреки това той остава член на елитния Постоянен комитет на Политбюро в продължение на 15 години и през по-голямата част от 90-те години е на второ място след китайския президент Цзян Цзъмин.
Ли Пън е заемал премиерския пост в продължение на 11 години до 1998 година и е бил ръководител на следения от комунистите китайски парламент до 2003 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР