Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от инфаркт на 68

...
Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от инфаркт на 68
Коментари Харесай

Почина бившият китайски премиер Ли Къцян, отстранен от Си

Бившият китайски министър председател Ли Къцян умря от инфаркт на 68 години, предава „ BBC “.

Държавните медии оповестиха, че той е умрял 10 минути след среднощ в петък, макар „ всеобхватните “ старания да бъде възроден.

Някога Ли беше считан за предстоящ водач на страната, само че беше изпреварен от президента Си Дзинпин . Обучен икономист , той заемаше втората най-висока позиция в Китай , макар че през последните години беше nedwusmisleno изолиран измежду висшето управление на Китай. Той беше единственият настоящ върховен чиновник, който не принадлежеше към групата на лоялните на Си. Ето какво разяснява пред „ BBC “ Иън Чонг, задграничен академик в мозъчния концерн Carnegie China:

„ Смъртта на Ли значи загуба на изтъкнат модераторски глас измежду висшите равнища на Китайската комунистическа партия, като явно никой не може да поеме мантията . Това евентуално значи още по-малко ограничавания върху упражняването на власт и власт от господин Си.

Ли , който се отдръпна като министър председател през март тази година, получи неочакван инфаркт в четвъртък и умря рано в петък, до момента в който беше в Шанхай . Смъртта му е необятно оплаквана в китайските обществени медии, като мнозина показват потрес и тъга – макар че наподобява, че мненията на доста изявления са били лимитирани .

„ Това е прекомерно ненадейно, той беше толкоз млад “ , написа консуматор на китайската обществена медия Weibo. Друг съпостави гибелта му като загуба на „ дирек на нашия дом .

Но кончината на Ли Къцян наподобява беше омаловажавана в държавните медии. В късото в началото изказване на държавния информативен бюлетин Xinhua не беше предоставено публично изказване, което да заключи мнението на партията за кариерата на Ли – към момента не е оповестен формален некролог.

Смъртта на някогашни китайски водачи провокира митинги в предишното. Изливането на печал по време на гибелта на Дзян Дзъмин предходната година беше възприето като фина рецензия към президента Си.

Ли беше прочут като една от най-умните политически фигури на своето потомство. Той беше признат в влиятелния Юридически факултет на Пекинския университет скоро откакто университетите бяха отворени още веднъж след Културната гражданска война на Мао , по време на която се счита, че са починали милиони хора. Той е най-известен отвън Китай с показателя Li Keqiang, термин, въведен от The Economist като импровизирано премерване на икономическия прогрес на Китай.

Човекът, който „ го сподели, както е :

Ли идва от непретенциозно семейство и е наследник на локален чиновник. Той е роден през юли 1955 година в окръг Дингюан в източната китайска провинция Анхуей. Той се издига в йерархията , като става най-младият губернатор на провинция в Китай и по-късно печели място във висшия ешелон на централното управление на партията, Постоянния комитет на Политбюро.

В един миг имаше спекулации, че той ще бъде квалифициран да наследи предшественика на Си Ху Дзинтао. Той беше необятно считан за протеже на Ху и беше последният назначен от администрацията на Ху, останал в Постоянния комитет на Политбюро то , преди да се отдръпна през март тази година. Годините на Ху се преглеждат като време на отваряне към външния свят и нараснала приемливост към нови хрумвания .

Ли беше прочут с това, че е прагматичен в икономическите политики , с акцент върху намаляването на разликата в благосъстоянието и обезпечаването на налични жилища. Пред програмата Newsday на „ BBC “ Берт Хофман, професор в Националния университет на Сингапур, съобщи:

„ Той беше доста въодушевен открит човек, който в действителност се стремеше да изведе Китай напред и улесняваше открития разговор с хора от всички сфери на живота . “

Ли ще бъде запомнен с това, че е „ отворен и реформист в своята икономическа ориентировка “ , добавя доктор Чонг.

„ Той беше повече технократ, в сравнение с идеолог или лоялист. “

Ли настоя за политики за поощряване на предприемачеството и софтуерните нововъведения , изключително измежду младежите. В партия, доминирана от инженери, той беше икономист, станал прочут с това, че „ споделя нещата по този начин, както си е “ – обществено признавайки икономическите проблеми на Китай като средство за намиране на решения.

Неговата икономическа политика на структурни промени и понижаване на дълга , наречена „ Likonomics “, имаше за цел да понижи зависимостта на Китай от растежа, подхранван от дълга, и да насочи стопанската система към самоустойчивост.

Но през 2016 година публикациите в партийния рупор People’s Daily изоставиха „ Likonomics “ в интерес на икономическите мисли на Си, които наблягаха на микроикономическите промени и препоръчваха промени в предлагането .

Хофман добави, че Ли управлява огромната акция на Китай против замърсяването на въздуха по време на своето време като министър-председател, известно като „ оповестяване на война “ против замърсяването през 2014 година и признание на най-високо равнище, че това е рецесия за страната – което води до доста понижаване на замърсяването и обвързваните с него здравословни опасности .

Краят на мандата на Ли беше заседнал в рецесията с нулев Коронавирус в Китай. По време на най-лошия интервал той предизвести, че стопанската система е под голям напън и прикани чиновниците да внимават да не разрешават на рестриктивните мерки да спрат растежа . Той даже се появи без маска обществено , преди Китай да анулира политиката си за нулев Коронавирус .

Но когато фрагментите трябваше да избират сред неговата заповед за отбрана на стопанската система и тази на Си Дзинпин за поддържане на нулев Коронавирус с изключителна дисциплинираност, това не беше съревнование – с Китай , който удвои рестриктивните мерки .

Нулев Коронавирус удари мощно стопанската система на Китай , задушавайки веригите за доставки и затваряйки бизнеси, от икономическия център Шанхай до селските градове.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР