Бившият китайски лидер Цзян Цзъмин почина на 96-годишна възраст, съобщиха

...
Бившият китайски лидер Цзян Цзъмин почина на 96-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Почина бившият китайски лидер, дошъл на власт след събитията на площад Тянанмън

Бившият китайски водач Цзян Цзъмин умря на 96-годишна възраст, оповестиха държавните китайски медии.

Причините за гибелта му са левкемия и полиорганна непълнота, умрял е малко след обяд в сряда, съобщи Синхуа.

Цзян Цзъмин е общоприет секретар на Китайската комунистическа партия от 1989 до 2002 година и ръководител на КНР от 1993 до 2003 година Той идва на власт в най-многолюдната страна в света след насилственото потушаване на митингите на площад Тянанмън през юни 1989 година

По това време Китай на процедура е изолирана страна. По времето, когато наследникът на Цзян Цзъмин, Ху Цзинтао, поема властта, Китай към този момент е измежду най-бързо разрастващите се стопански системи в света.

Цзян Цзъмин е доверено лице на Дън Сяопин, който преди този момент де факто има висшата власт и се нуждае от лоялно към него протеже, което обаче да не е директно обвързвано с кървавите събития на Тянанмън.

Изборът му пада върху Цзян, който оглавява комунистическата партия в Шанхай и съумява да резервира контрола над града без принуждение.

Според доста експерти по Китай вътрешната политика в страната значително се дефинира от негласното съревнование сред " пекинската " и " шанхайската " формация.

В Шанхай стартира революционната активност на Мао и " културната гражданска война ". След разгрома на така наречен " бандата на четиримата ", която се състои от шанхайци, вторият град на КНР е политически преместен на назад във времето. Издигането на Цзян Цзъмин се преглежда като отчасти възмездие.

Цзян е роден на 17 август 1926 година в Янджоу в семейство на потомствени интелектуалци. Дядо му е експерт по обичайната китайска медицина и обича да рисува и да се занимава с краснопис. Баща му написа лирика и умира на 28-годишна възраст по време на антияпонската война.

Като студент Цзян Цзъмин се причислява към незаконната комунистическа партия през 1946 година Завършва Шанхайския университет по превоз и връзки като електроинженер. За 30 години се издига от редови инженер до министър на електронната индустрия.

Твърди се, че по време на " културната гражданска война " той е подложен на " превъзпитание посредством труд ", само че не е депортиран в провинцията, а е намален в служба.

През 1985 година е назначен за кмет на Шанхай, а две години по-късно - за първи секретар на градския партиен комитет.

Дън Сяопин умира през 1997 година По това време Цзян Цзъмин към този момент се е утвърдил изцяло в ролята си. Той няма репутацията на модернизатор, само че се стреми към постепенна икономическа промяна, като в същото време резервира обществената непоклатимост и управлението на комунистическата партия. Заема твърда позиция във връзка с статута на Тайван, което способства за известността му измежду китайските военни.

Сред триумфите на китайската външна политика по времето на Цзян Цзъмин са присъединението на Китай към СТО през 2001 година и кандидатурата му за хазаин на Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година

През ноември 2002 година Цзян Цзъмин стартира да приготвя почвата за предаването на властта. Той първо отстъпва на наследника си Ху Цзинтао поста на партиен началник, а през март 2003 година Ху поема поста ръководител на КНР.

Цзян резервира значимия пост на ръководител на Централната военна комисия на Централен комитет на ККП до септември 2004 година и съгласно наблюдаващите резервира огромна власт дълго откакто напуща всички постове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР