Бившият каталунски лидер пристигна в датската столица, където ще участва

...
Бившият каталунски лидер пристигна в датската столица, където ще участва
Коментари Харесай

Пучдемон пристигна в Дания, въпреки заплахата за арест

Бившият каталунски водач дойде в датската столица, където ще взе участие в Копенхагенския университет в колоквиум, отдаден на Каталуния, предадоха международните организации.

Белгийски медии оповестиха по-рано през днешния ден, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на Райънеър. На летището в Копенхаген Пучдемон не направи изказвания пред медиите.

Бившият каталунски водач живее в заточение в Брюксел от края на предходната година, откакто испанското държавно управление го в профил от власт поради неконституционния референдум за самостоятелност на Каталуния.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември.
На 5 декември предходната година Испанският Върховен съд да отдръпна европейската заповед за задържане на Пучдемон. В мощ против него останаха национална и интернационална заповед за задържане. Това значи, че в случай че се върне в Испания, или напусне Европейски Съюз, Пучдемон би трябвало да бъде хванат и върнат в своята татковина.
Вчера управляващите в Испания приканиха Дания да арестува Пучдемон, в случай че се появи там.

Испания проверява Пучдемон за протест, подривна активност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния от районния парламент на 27 октомври.

Пучдемон е в Дания в миг, в който в Каталуния се водят договаряния за избор на районен водач. Очаква се Роже Торен, определеният наскоро ръководител на каталунския парламент, да разгласи претендент за министър председател на Каталуния. След това в Народното събрание ще има диспути по предлагането, което се чака да бъде гласувано от депутатите в края на месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР