Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти,

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти,
Коментари Харесай

Бивш каталунски лидер се предаде на белгийските власти

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон се съобщи на белгийските управляващи, съобщи Асошиейтед прес. Това става откакто Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди против 12 други сепаратистки водачи. В момента той се намира в заточение в Белгия.

Бившият каталунски министър председател отхвърля заповедта и се опълчва на всевъзможни опити да бъде екстрадиран в Испания.

Пучдемон "се яви непринудено пред белгийските управляващи, придружаван от юристите си ", заяви канцеларията му в изказване по отношение на издадената заповед за арест.

Не е ясно дали е арестуван и разпитван.

Бившият каталунски министър председател и други водачи на сепаратисткото придвижване избягаха в Белгия през октомври 2017 година, откакто бяха призовани да се явят пред съда, с цел да дават отговор за опита си за обособяване на региона от Испания.

Това провокира огромни митинги няколко следващи дни в Барселона и други градове на региона.

За през днешния ден е оповестена генерална стачка. Очакват се шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади и улични клади, както и продължителни демонстрации тук-там, които са и туристически забележителности в Барселона.

Каталунските сепаратисти проведоха преди две години референдум за самостоятелност, който испанското държавно управление дефинира като противозаконен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР