Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в Копенхаген въпреки заплахата

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в Копенхаген въпреки заплахата
Коментари Харесай

Пучдемон пристигна в Дания, Мадрид иска задържането му

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон дойде в Копенхаген макар опасността от страна на Мадрид за ареста му, в случай че напусне Белгия, където е в заточение, оповестява испанският вестник "Ел Паис ".

Отново издигат Пучдемон за водач, Мадрид с остра реакция

Поводът за визитата му е планувано присъединяване в спор за Каталуния в университета в Копенхаген по-късно през днешния ден.

Визита е ден откакто испанската прокуратура съобщи, че "незабавно " арбитър от Върховния съд ще издаде заповед за ареста му, в случай че пътува до Дания, и прикани Копенхаген да го съобщи.

Испанският арбитър от Върховния съд Пабло Ларина отдръпна при започване на декември 2017 година европейската заповед за арест на Пучдемон и четирима от неговите заместници, избягали в Белгия, само че предизвести, че ще бъдат задържани, в случай че се завърнат, напомня Българска телеграфна агенция.

В мощ против него останаха национална и интернационална заповед за задържане. Това значи, че в случай че се върне в Испания или напусне Европейски Съюз, Пучдемон би трябвало да бъде хванат и върнат в своята татковина.

Carles Puigdemont has arrived in Copenhagen after leaving Brussels.

The fugitive Catalan ex-leader faces charges of rebellion and sedition in Spain.https://t.co/zgWv54Jgew pic.twitter.com/sRaAb8ZjIs
— dwnews (@dwnews) 22 януари 2018 година
Двете съществени партии, борещи се за самостоятелност на Каталуния, оповестиха, че са постигнали единодушие да предлагат Карлес Пучдемон за поста на районен водач на региона. Това стана от общо изказване на "Заедно за Каталуния " и "Републиканска левица на Каталуния ". Те са съгласни да поддържат Пучдемон като претендент за президентския пост на региона Каталуния,

Пучдемон в заточение в Белгия, откакто Мадрид го в профил от лидерския пост на Каталуния предходната година след противозаконния референдум за самостоятелност на испанската самостоятелна област.

Бившият каталунски водач живее в заточение в Брюксел от края на предходната година, откакто испанското държавно управление го в профил от власт. Испания проверява Пучдемон за протест, подривна активност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния от районния парламент на 27 октомври.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР