Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, предаде

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, предаде
Коментари Харесай

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони умря на 86-годишна възраст, съобщи АНСА.

От четири дни той беше в миланска болница.

 

Партията " Форца Италия " на Берлускони е част от дясната коалиция на премиера Джорджа Мелони и макар че самият той не е имал роля в държавното управление, гибелта му евентуално ще дестабилизира италианската политика през идващите месеци, отбелязва " Ройтерс ".

 

За пръв път Берлускони посети България през 2002 година, когато министър председател бе Симеон Сакскобургготски.

 

Берлускони бе първият европейски водач, който дойде на публично посещаване у нас след избирането на Бойко Борисов за министър-председател на България. Това бе през октомври 2009 година През юни идната година двамата откриха дружно монумент на националния воин на Италия Джузепе Гарибалди в София.

 

Кой бе Силвио Берлускони?

 

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 година в Милано в фамилията на банков служител и стопанка. След началното учебно заведение родителите му го записват в католически лицей, където още тогава демонстрира предприемаческия си дух, като оказва помощ против възнаграждение на съучениците си. Още от дете той можел да убеди всеки в своята идея, стига да има подобаваща публика за това - качество, което показва безпогрешно през годините. След колежа Силвио Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, с цел да се устоя. Той основава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 година Силвио Берлускони приключва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа той получава премия от компанията " Манцони " от два милиона лири, както и предложение за работа.

" Бизнесът ми е в кръвта ", постоянно казвал Берлускони. Той разказвал, че самичък е постигнал всичко в живота си, почвайки от нула. За италианците той е постигнал американската фантазия по италиански модел, почвайки от най-ниското кариерно ходило и ставайки милиардер. Самият Берлускони е разказвал, че е почнал работа първо на круизни кораби, където е развличал пасажерите, разказвайки им вицове или пеейки им песни.

През 1961 година дружно с другар на татко си, банкер, Силвио Берлускони основава компанията " Обединени милански градежи ". През 1963 година той основава лична компания " Едилнорд ", която се занимава с построяването на жилищни комплекси, покрай Милано. Най-известният му план е градежът на жилищния комплекс " Милано 2 ". Чрез кабелния ефирен канал за жителите на " Милано 2 ", който основава в края на 60-те години на 20 век Силвио Берлускони навлиза в света на малкия екран. На 21 март 1975 година Силвио Берлускони основава компанията " Фининвест ", която в интервала 1982-1984 година купува частните малките екрани " Рете 4 " и " Италия 1 ", трансформирайки ги в главен съперник на националната телевизия РАИ. По-късно основава телевизия " Канале 5 ". Всички те са обединени в холдинга " Медиасет ", част от финансово-промишлената група " Фининвест ". През 1980 година строителството заема 60 % от активността на " Фининвест ". През 1985 година 85 % от капитала на групата към този момент се образува от телевизионна активност.
През 1977 година Силвио Берлускони е почетен от президента на Италия Джовани Леоне с Ордена за заслуги към труда и купата джентълмен, откъдето му остава прозвището " Кавалерът ". На 19 март 2014 година в писмо до италианската Федерация на кавалерите на труда Берлускони се отхвърля от ордена по отношение на доказаната на 1 август 2013 година присъда от Върховния касационен съд по делото " Медиасет " за данъчни измами в изключително огромен размер, по което с изключение на отнемане от независимост му е неразрешено да заема и обществени длъжности. Съгласно италианския углавен кодекс наказаният губи университетски степени и звания, трофеи, награди и други оценки. Отказвайки се от оценката, Берускони заобикаля формалното изключване от организацията и президентския декрет за лишаване на държавната премия.
До началото на 90-те години на 20 век под негов надзор са и най-голямото издателство " Мондадори ", веригата супермаркети " Станда ", компютърни и застрахователни компании, финансовата група " Медиоланум ". Общо " Фининвест " сплотява повече от 100 компании, трансформирайки се в една от най-големите частни корпорации в Италия.

През 1986 година Силвио Берлускони купува и обичания си футболен тим " Милан " и става негов президент. По това време тимът е новобранец, само че инвестирайки в нови играчи, рекламирайки и привличайки видни треньори, Силвио Берлускони съумява да направи клуба един от най-успешните в историята на италианския футбол. През април 2017 година Берлускони продава 99,9 % дял в клуба на китайски консорциум за обща договорка от 740 милиона евро. През 2018 година Силвио Берлускони става притежател на футболния клуб " Монца ".
Стремителният му напредък постоянно е съпроводен с въпроса за произхода на благосъстоянието му, на който той постоянно дава отговор уклончиво. Според сп. " Форбс " персоналното положение на Силвио Берлускони се прави оценка на 7,3 милиарда $, а през 2021 година той е бил шестият най-богат човек в Италия и на 318-о място по благосъстояние в света.

Процесите против него

Името на Силвио Берлускони се свързва и с множеството правосъдни каузи, водени против него. През 2009 година той разяснява, че за над 20 години се е явявал 2500 пъти в разнообразни съдилища във връзка със 106 каузи. Само правните му разходи възлизат на над 200 млн. евро. Силвио Берлускони е бил обвинен по делото All Iberian (1996-1999) за финансиране на партия посредством офшорна компания, по делото Villa Macherlo (1998-1999) за данъчни измами и подправено счетоводство по отношение на недвижими парцели, по така наречен дело Медуза (1997-2000) за подправено счетоводство. През 2009 година опозиционни партии желаят неговата оставка като министър-председател Силвио Берлускони, откакто излиза наяве, че на английски юрист е било платено да лъже в съда, с цел да пази неговите бизнесинтереси. Тогава съгласно съда в Милано английският юрист Дейвид Милс е получил десетки хиляди евро от Берлускони, с цел да не разкрива елементи към две от неговите офшорни компании по време на каузи през 1997 - 1998 година. През 2005 година той е съден по дело за подкупване на арбитър за приватизацията на държавния хранителен тръст SME. Делото за приватизацията на SME е обвързвано с продажбата на концерна през 1985 година на италианския предприемач Карло де Бенедето. През 2007 година Берлускони е оневинен по него. През 2014 година в Неапол стартира следващо дело против Силвио Берлускони по обвиняване за корумпиране на сенатори от ръководещата през 2006 година левоцентристка коалиция, с помощта на което е свалено тогавашното държавно управление на Романо Проди. Делото става известно като " покупка-продажба на сенатори ". През 2011 - 2015 година против Берлускони се води така наречен дело Рубигейт по обвиняване за секс с малолетна продажница и корист с власт. Всички каузи против него или приключват с оправдателни присъди, или са прекратявани заради приключване на отминалост. Единствената издадена присъда против Силвио Берлускони е по делото " Медисет " за злоупотреби при закупуването на правата за американски филми от неговата медийна компания. На 26 октомври 2012 година той е наказан на четири години затвор и възбрана за заемане на държавни длъжности през идващите три години. През април 2014 година присъдата е сменена с общественополезен труд, а на 11 май 2018 година той е оправдан от Надзорния съд на Милано, който анулира всички последствия от неоправдателната присъда по делото.

Политическа кариера

През 1993 година Силвио Берлускони основава политическото придвижване " Напред Италия " ( " Форца Италия " ), с което се кандидатира за парламентарните избори през 1994 година На 26 януари 1994 година той публично се отдръпва от предприемаческата активност, напуща президентския пост във " Фининвест " и се посвещава на политиката. " Италия е страната, която обичам ", са първите думи в телевизионното послание на Силвио Берлускони, с което афишира началото на политическата си кариера. За знак на партията си той избира националния байрак и за малко време съумява да завоюва доверието на народа. На изборите през март 1994 година партията " Напред Италия " печели парламентарните изборите и Силвио Берлускони става министър-председател на Италия. Той заема поста в продължение единствено на седем месеца, защото образуваната коалиция се разпада. Напускайки държавния замък " Киджи " Силвио Берлускони споделя с усмивка на публицистите " Довиждане ", а не " Сбогом ". Силвио Берлускони още веднъж поема премиерския пост на 11 юни 2001 година Той управлява държавното управление на Италия до 20 април 2005 година, когато подава оставка. Това държавно управление е на власт 1412 дни - най-дългото в историята на Италия. През февруари 2008 година Берлускони оглавява десноцентристкия блок " Народ на свободата ", основан посредством сливането на " Напред Италия " и партия Национален съюз. През април 2008 година блокът печели парламентарните избори и на 7 май 2008 година Силвио Берлускони още веднъж поема поста министър-председател, който пост заема до 13 ноември 2011 година
През септември 2013 година Силвио Берлускони афишира разпускането на " Народ на свободата " и възраждането на партията " Напред Италия ". На 26 май 2019 година Силвио Берлускони е определен за народен представител в Европейския парламент, където е най-възрастният народен представител.
На парламентарните избори в Италия на 25 септември 2022 година 85-годишният Силвио Берлускони още веднъж е определен в Сената, печелейки в едномандатния изборен регион Монца (регион Ломбардия), където той е притежател на едноименния футболен клуб. На изборите той съумява да реализира нещо, за което от дълго време е мечтал - да се върне в италианския парламентарен живот, откакто съвсем цяло десетилетие е изгонен от него.
На 29 септември 2022 година Силвио Берлускони навършва 86 години, което е маркирано уместно. В имението му в Аркоре годеницата му - 32-годишната Марта Фашина, събира всички членове на клана Берлускони и негови съратници на охолно празненство. Силвио Берлускони има пет деца - двама синове и три дъщери от два брака. Той има 17 внуци и един правнук.
На 5 април 2023 година 86-годишният Силвио Берлускони е признат в болничното заведение " Сан Рафаеле " в Милано поради белодробна зараза, породена от хронична левкемия.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР