Бившият италиански премиер Матео Ренци обяви, че напуска левоцентристката Демократическа

...
Бившият италиански премиер Матео Ренци обяви, че напуска левоцентристката Демократическа
Коментари Харесай

Матео Ренци напуска ДП и създава ново движение, но ще подкрепя правителството на Конте

Бившият италиански министър председател Матео Ренци разгласи, че напуща левоцентристката Демократическа партия, която е част от преди малко основаната нова ръководеща коалиция, и че възнамерява да сътвори нова центристка политическа мощ, съобщи Ройтерс.

Той обаче незабавно добави, че няма да отслаби държавното управление отпред с премиера Джузепе Конте. Парламентарните групи на новата партия, която още няма наименование, ще бъдат основани в двете камари на Народното събрание още тази седмица, сподели Ренци в изявление за вестник " Ла Република ", оповестено през днешния ден. Според него в новата партия ще го последват към 30 депутати, в това число и министърката на земеделието Тереза Беланова.

Ренци обаче незабавно побърза да посочи, че всички те ще останат лоялни към държавното управление, формирано от Демократическата партия (ДП) и Движение " Пет звезди ", и ще подсигуряват запазването на ръководещото болшинство.

Бившият италиански министър председател бе един от архитектите на основаването на новата ръководеща коалиция, която съумя да изолира крайнодясната националистическа партия " Лига " на досегашния вътрешен министър Матео Салвини. По този метод бе избягнато произвеждането на предварителни избори, които можеше да засилят позициите на " Лига ".

" Макар че новият ход на Ренци евентуално няма да смъкна държавното управление в кратковременен проект, негова непосредствена последица е, че ще бъде усложнено политическото действие на държавното управление, което ще би трябвало да се преценява с настояванията на още една политическа партия, с цел да се задържи на власт ", сподели политическият анализатор Волфанго Пиколи, представен от ДПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР