Бившият икономически министър Михай Тудосе вероятно ще бъде новият премиер

...
Бившият икономически министър Михай Тудосе вероятно ще бъде новият премиер
Коментари Харесай

Михай Тудосе - сваленият румънски министър, който стана премиер

Бившият стопански министър Михай Тудосе евентуално ще бъде новият министър председател на Румъния, откакто президентът Клаус Йоханис утвърди избора на среща с досегашните съдружни сътрудници. У част от румънците, както и измежду личната си социалдемократическа партия, той не се употребява с еднопосочна известност.

Тудосе беше измежду шестте обсъждани имена в партията на Драгня, само че румънски медии писаха, че други петима отхвърлят да заемат позицията, заяви " Ройтерс ". Така той - министър в кабинета, който ръководещите сами смъкнаха предходната седмица, се оказа единствената опция за претендент, обвързван с партията.

Пред кореспонденти президентът Йоханис разгласи, че " предвид на сегашната рецесия и незабавната нужда тя да бъде прекъсната... защото вреди на стопанската система (и) на облика на страната в чужбина, взех решение да посоча Михай Тудосе като кандидат-премиер. " Той посочи, че социалдемократите и сътрудниците им от АЛДЕ, за разлика от опозицията, са съумели да излъчат обединен претендент, който ще може да подсигурява непоклатимост.

Тудосе, който е от източнорумънския град Браила, е част от от социалдемократическата партия от 25 години. Той е министър на стопанската система в кабинета на Виктор Понта от 2014 до 2015 година и остана и в кабинета на Сорин Гриндяну, образуван след изборите през декември предходната година.

Притесненията

Репутацията на Тудосе измежду част от румънците е противоречива. Срещу него към този момент са отправяни обвинявания, че е изплагиатствал докторската си дисертация за Националната разследваща академия " Михай Витязу ", където началник на работата му е някогашният министър председател Габриел Опря. И последният загуби докторската си купа за плагиатство.

Академията се ръководи от Румънската работа за сигурност (SRI). От години критици на Тудосе настояват, че той е прекомерно непосредствен до румънската разследваща общественост и че активността му може да се окаже подвластна от тези връзки, написа англоезичното издание The Romania Journal. Местното издание News.ro твърди, че връзките му със службите не остават незабелязани даже от сътрудниците му, които показват терзание за лоялността му.

Промени в политиката

Очаква се Тудосе да разгласи имената в кабинета си в четвъртък, когато Народното събрание ще гласоподава кандидатурата му. Според анализатори петима или шестима министри от настоящето държавно управление ще запазят постовете си.

Други анализатори се тормозят, че при неналичието на промени в държавните политики, която се чака, единственият забележим повтарен миг може да се окаже отводът от прецизни антикорупционни политики. Подобни решения обаче може да бъдат придружени от нови улични митинги.

" Трудно е да се предскаже какво ще направи ръководещата коалиция, само че предишното ни сподели, че то настойчиво се пробва да отслаби битката с корупцията, " сподели за " Ройтерс " Каталин Тенита, бизнесмен от ИТ бранша, основал гражданската онлайн платформа Geeks for Democracy. Според него румънците биха били подготвени да посрещнат нови облекчения на антикорупционните правила с нови демонстрации, в случай че се наложи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР