Бившият и най-вероятно бъдещ австрийски канцлер Себастиан Курц затвърди реномето

...
Бившият и най-вероятно бъдещ австрийски канцлер Себастиан Курц затвърди реномето
Коментари Харесай

Австрия следва пътя на Италия и загърбва популизма

Бившият и най-вероятно предстоящ австрийски канцлер Себастиан Курц затвърди реномето си на на най-младия и към този момент най-успешен млад политик в Европа. Той съумя да отвее всички останали политически играчи на провокираните от абсурда " Ибиса " предварителни парламентарни избори в Австрия. Много анализатори бяха сюрпризирани по какъв начин неговата Австрийска национална партия (АНП) освен не пострада от дейностите на някогашния й съдружен сътрудник - Австрийската партия на свободата (АПС), само че и усъвършенства резултатите си. Това беше малко евентуално, когато през юни страната имаше служебно държавно управление, откакто бе оповестен видеозапис, на който тогавашният водач на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещаваше облаги против финансиране на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх.

Щрахе освен падна от власт, само че и бе заставен да сдаде поста си в АПС, която обаче не посмя да го изхвърли от своите редици и това в този момент й костваше доста на вота. Два дни след изборите самият той съобщи, че напуща дефинитивно политиката. Причината е, че сега против Щрахе тече следствие. Обвиняват го, че дружно с жена си, секретарката и бодигарда е злоупотребявал с партийни средства и е приемал дарения от съмнителни олигарси от Източна Европа. Но макар излезлите нескрито мръсни покупко-продажби до неотдавна управлението на партията оставаше индиферентно. " Имаме задоволително гласоподаватели, които остават лоялни ", съобщи неотдавна управителна функционерка на партията. Това обаче очевидно не е тъкмо по този начин, откакто групировката се срина до трета политическа мощ, откакто единствено преди две години беше даже посочена за водещ състезател в Австрия. Видеозаписът, който докара до свалянето на консервативно-популистката коалиция, в действителност ще помогне в този момент на Курц да диктува изискванията си при договарянията за бъдеща коалиция. Преди това той ловко се показа за жертва и уверяваше, че не е знаел нищо за скандалния случай.

 

Социалдемократите не съумяха да извлекат изгода от абсурда

 

" Ибисагейт " и изгубиха 4.9 на 100 по отношение на 2017 година, регистрирайки най-слабия резултат в своята история - 22%. За разлика от тях другият огромен печеливш от предварителния избор се оказаха Зелените. Те не съумяха да влязат в Народното събрание на предходните избори през 2017 година, а в този момент усилиха своя резултат до 14% и станаха четвърта политическа мощ в Народното събрание. Екологичната партия упорства за смяна в политиката за околната среда, само че и в битката против корупцията и бедността. На пето място се подреди новата демократичната партия " Нова Австрия ", която също усъвършенства резултата си.

Курц, който е едвам на 33 години, е безспорният победител на изборите, само че ще би трябвало отново да влезе в коалиция, в случай че желае устойчиво държавно управление. Двете най-вероятни варианти пред него са още веднъж да се коалира с крайната десница или да опита да сформира тристранен съюз със Зелените и либералите. Голяма коалиция със социалдемократите към този момент наподобява невъзможна, защото настоящето управление на левите беше изрично срещу нов съюз с консерваторите, както беше преди време. Консерваторите евентуално ще могат да имат нежно болшинство с поддръжката на Зелените. Малко евентуално е обаче Себастиан Курц да желае да зависи от милостта на лявото крило на екологичната партия, разясняват наблюдаващи. Това значи, че в случай че въпреки всичко се коалира със Зелените, водачът на консерваторите евентуално ще се стреми към тристранен съюз с присъединяване и на либералите, които са подкрепяни от бизнеса. Не е ясно и по какъв начин ще реагират гласоподавателите на екологичната групировка, доста от които считат Курц за зложелател поради коалирането му с крайната десница.

Именно тук е

 

ахилесовата пета на амбициозния

 

австрийски водач. По време на идните тежки политически договаряния ще си проличи дали той си е взел също по този начин поука от бурните политически събития в Италия преди няколко месеца, които костваха властта на водача на крайнодясната " Лига " Матео Салвини. В пика на своята известност поради крутите ограничения против незаконната имиграция той се опита да провокира предварителни избори, само че бе изигран от своя съдружен сътрудник Движението " Пет звезди " (ДПЗ). Планът се провали с гръм и тропот. Вместо това страната към този момент се ръководена от нова коалиция, формирана от придвижването и лявоцентристката Демократическа партия (ДП). Италианските медии даже похвалиха премиера Джузепе Конте, който се трансформира в " първия началник на дясно държавно управление, който, без да му мигне окото, стана началник на ляв кабинет ". Когато получи поста м.г., Конте беше учител по право без политически опит. На спор в Европарламента някогашният белгийски министър председател Ги Верхофстат му се подигра, наричайки го " марионетка " в ръцете на Салвини и на водача на Движение " Пет звезди " Луиджи ди Майо. Оттогава той обаче закупи повече тежест и получи възторжени похвали от политически водачи. Конте произнесе енергична тирада в Народното събрание, в която ненадейно разгроми стъписания до него Салвини за неговата непочтеност и го изненада с редица ходове, сред които бързото договаряне на нов кабинет с левицата. Бъдещият курс на третата по величина стопанска система в еврозоната зависи от това дали невижданата коалиция сред двата противника - ДПЗ и Директива за птиците, които до неотдавна не желаеха да имат нищо общо, може да се задържи. В противоположен случай Салвини може да се завърне на бял кон в Рим.

Като цяло 33-годишният Себастиан Курц има

 

прекалено много допирни точки с десните популисти

 

от Австрийската партия на свободата най-много във връзка с миграцията. Той предложи затварянето на европейските граници и по-строги условия за предоставяне на леговище. От протеста на пакта на Организация на обединените нации за миграцията до намаляването на обществените заплащания за търсещите леговище потокът от антиимиграционни ограничения, гласувани в неговия мандат, го трансформира в разделяща персона по сходство на неговия маджарски сътрудник Виктор Орбан. Курц бе даже именуван " безмълвният канцлер ", тъй като доста постоянно отхвърляше да подлага на критика някогашния си съдружен сътрудник, до момента в който управляваха дружно. Стилът му на ръководство копира хрумвания, защитавани от крайната десница и някои популистки водачи от Централна Европа, само че в това време той заобикаля директните провокации и отстоява проевропейските си убеждения.

Независимо от това в Европа към този момент се видяха редица " исторически взаимни отстъпки ", които се вършат в името на властта. Какви следващи отстъпки е подготвен да направи Курц в името на това още веднъж да стане канцлер, ще покажат идните дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР