Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден днес на 2,5

...
Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден днес на 2,5
Коментари Харесай

Осъдиха бивш хърватски премиер на 2,5 г. затвор за корупция

Бившият хърватски министър председател Иво Санадер бе наказан през днешния ден на 2,5 години затвор за нелегално обогатяване по време на война, съобщи Танюг.

Съдът призна Санадер за отговорен за взимане на рушвет от австрийската банка Хипо Алпе Адриа по време на войната през 1995 година В присъдата е посочено, че Санадер е злоупотребил със служебното си състояние, с цел да получи противозаконна облага.

При откриването на процеса Иво Санадер пледира почтен. Прокуратурата от своя страна съобщи, че високото равнище на корупция по време на войната за самостоятелност през 90-те години е сложила в заплаха хърватската страна, предава Българска телеграфна агенция.

Санадер, министър председател на Хърватия от 2004 година до 2009 година, е най-високопоставеният хърватски политик, съден за корупция. Неговата присъда за нелегално обогатяване по време на война е първата по рода си в историята на Хърватия.

Срещу Санадер бяха повдигнати редица обвинявания, основно за корупция. След първите обвинявания той избяга в Австрия, само че бе задържан от австрийските управляващи в края на 2010 година и през юли 2011 година бе екстрадиран в Хърватия. През 2014 година той бе наказан за взимане на рушвет от няколко милиона евро от банката и от унгарската петролна компания МОЛ. Върховният съд обаче анулира присъдите по процедурни аргументи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР