Бившият хърватски министър на външните работи и сегашен евродепутат Тонино

...
Бившият хърватски министър на външните работи и сегашен евродепутат Тонино
Коментари Харесай

Хърватски дипломат: България е значим играч на Балканите

Бившият хърватски министър на външните работи и настоящ евродепутат Тонино Пицула счита, че " България може да бъде важен медиатор " в договарянията за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейския съюз /ЕС/.

" Без да дава лъжливи очаквания България се концентрира върху подобряването на районното съдействие и положителните връзки със съседите, в това число и върху проблемите свързани с развиването на транспортната и енергийна инфраструктура, връзките и образованието ", написа в авторски текст Пицула в " Юрипиън уестърн болкан ". " България може да бъде важен медиатор в договарянията сред страните от Западните Балкани и Европейски Съюз, като се има поради нейната ангажираност в политиката за разширение и евроинтеграцията ", написа някогашният посланик №1 на Хърватия.

София поддържа самостоятелният метод, което значи, че напредъкът за всяка една страна зависи от това, до каква степен тя извършва изискванията за участие. " Преди да станат част от фамилията на Европейски Съюз, тези страни са длъжни да извършат промени, да понижат корупцията и да има господство на закона ", сподели още Пицула.

Дипломатът предизвести, че мирът, стабилността и бъдещето на Европа зависят от положението на Западните Балкани. Според него балканският район е доста сензитивен и неустойчив и в случай че там се стигне до разтърсване, тогава ще се тресе цяла Европа. " Не би трябвало да се разрешава Балканите още веднъж да бъдат грижа за европейските политици. На Европейски Съюз не са нужни нови проблеми в югоизточната част на континента ", написа още в авторската публикация.

Пицула счита, че " застоя на Балканите основава проблеми, които провокират спорове в страните, които пък по-късно се отразяват на връзките сред страните в района... Има групи, които не желаят промени и по-специално при използването на европейските стандарти. Те не желаят тези страни да са с ниски равнища на корупция. Те не желаят в тези страни да има независимост на медиите, където работи правовата страна и работеща парламентарна система ", се сподели още в разбора на Тонино Пицула. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР