Бившият хърватски министър на външните работи и сегашен евродепутат Тонино

...
Бившият хърватски министър на външните работи и сегашен евродепутат Тонино
Коментари Харесай

Хърватски дипломат: България е значим играч на Балканите


Бившият хърватски министър на външните работи и настоящ евродепутат Тонино Пицула счита, че "България може да бъде важен посредник" в договарянията за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейския съюз /ЕС/.

"Без да дава лъжливи очаквания България се концентрира върху подобряването на районното съдействие и положителните връзки със съседите, в това число и върху проблемите свързани с развиването на транспортната и енергийна инфраструктура, връзките и образованието", написа в авторски текст Пицула в "Юрипиън уестърн болкан". "България може да бъде важен медиатор в договарянията сред страните от Западните Балкани и Европейски Съюз, като се има поради нейната ангажираност в политиката за разширение и евроинтеграцията", написа някогашният посланик №1 на Хърватия.

София поддържа самостоятелният метод, което значи, че напредъкът за всяка една страна зависи от това, до каква степен тя извършва изискванията за участие. "Преди да станат част от фамилията на Европейски Съюз, тези страни са длъжни да извършат промени, да понижат корупцията и да има господство на закона", сподели още Пицула.

Дипломатът предизвести, че мирът, стабилността и бъдещето на Европа зависят от положението на Западните Балкани. Според него балканският район е доста сензитивен и неустойчив и в случай че там се стигне до разтърсване, тогава ще се тресе цяла Европа. "Не би трябвало да се разрешава Балканите още веднъж да бъдат грижа за европейските политици. На Европейски Съюз не са нужни нови проблеми в югоизточната част на континента", написа още в авторската публикация.

Пицула счита, че "застоя на Балканите основава проблеми, които провокират спорове в страните, които пък по-късно се отразяват на връзките сред страните в района... Има групи, които не желаят промени и по-специално при използването на европейските стандарти. Те не желаят тези страни да са с ниски равнища на корупция. Те не желаят в тези страни да има независимост на медиите, където работи правовата страна и работеща парламентарна система", се сподели още в разбора на Тонино Пицула. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР