Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал заяви вчера

...
Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал заяви вчера
Коментари Харесай

Рио де Жанейро бил избран за домакин на олимпиадата с подкуп от $2 милиона

Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал съобщи през вчерашния ден пред съд, че е платил 2 милиона $, с цел да бъде определен бразилският град за хазаин на Олимпийските игри през 2016 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Купуването на гласовете е било уредено благодарение на някогашния ръководител на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, съобщи Кабрал пред арбитър, който се занимава с делото, формирано поради изказванията за корупционни схеми, свързани с избирането на Рио за хазаин на игрите, означи Франс прес.

Бившият губернатор на Рио де Жанейро, който е в пандиза от края на 2016 година, бе приет за отговорен за няколко случая на корупция по време на мандата му (2007-2014 г.).

Сред членовете на Международния олимпийски комитет, които съгласно Кабрал са продали гласовете си, са олимпийският първенец по пастирски скок Сергей Бубка и съветският плувец Александър Попов.

Кабрал сподели, че някогашният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и някогашният кмет на Рио, Едуардо Паеш, са знаели за пазаруването на гласовете, само че не са взели участие нито в уговарянето, нито в заплащането на рушветите.

На гласуването през 2009 година, което се състоя в Копенхаген, за хазаин на игрите през 2016 година бе определен Рио де Жанейро. За семейството се бориха още Мадрид, Чикаго и Токио.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР