Бившият главен стратег на Доналд Тръмп – Стив Банън, който

...
Бившият главен стратег на Доналд Тръмп – Стив Банън, който
Коментари Харесай

Стивън Банън – Врагът на Сорос

Бившият основен пълководец на Доналд Тръмп – Стив Банън, който бе изпъден с гръм и тропот от Белия дом предишния август, подема в Европейски Съюз крайнодясна акция преди вота за Европарламент следващата година. В нея той нарежда за собствен главен съперник милиардера Джордж Сорос, който назовава “баща на цялото зло ” поради демократичните хрумвания в поддръжка на миграцията на финансиста от маджарски генезис.

Стивън Банън (64 г.) е апетитен за проектант на печелившата кандидат-президентска акция на Доналд Тръмп, само че в действителност той се причислява към нея по-малко от 3 месеца преди изборите на 6 ноември 2016 година След успеха на магната за Банън е основан новият пост “главен пълководец ” на президента на Съединени американски щати. Но и на него той се задържа малко повече от половин година поради сплетните си и подмолни интриги в Белия дом против Недосегаемите – президентската дъщеря Иванка Тръмп и брачна половинка й Джаред Кушнер, също съветници на президента.

Въпреки късия си и не изключително потребен допир до властта, стратегът Банън бе описван от някои американски медии като най-голямото зло в администрацията, което ще оплете в мрежите си Доналд Тръмп. До огромна степен за това спомогна и персонажът му в известното шоу “На живо в събота вечер ”, в което съветникът бе преобразяване на Смъртта с лице на череп и черна тога с качула.

Стив Банън е роден на 27 ноември 1953 година в Норфолк, Вирджиния, в семейство на ирландски католици, които са последователи на Демократическата партия и на президента Джон Кенеди. Образованието му включва Политехническия институт в щата, по-късно и две магистратури – по национална сигурност и по бизнес администрация. Бил е военноморски офицер, капиталов банкер в небезивестната “Голдман Сакс ”. През 1990 година поема управлението на “Банън&Ко ” – бутикова капиталова банка, профилирана в медийната сфера.

Най-голяма известност добива като съосновател на уеб страницата “Брайтбарт нюз ”, който е платформа на съперници на гей браковете и на равнопоставеността на половете. Самият той се дефинира като реакционер, а “Брайтбарт ” – като идеологическа комбинация на либертарианци, ционисти, консервативната гей общественост, стопански националисти и, несъмнено, така наречен алт-райт – Движение за различно дясно, което отхвърля обичайна десница в Съединени американски щати и се афишира намерено против имиграцията, мултикултурализма и политкоректността.

Бившият пълководец от дълго време се заиграва с крайнодесни и евроскептици на Стария континент – във Англия, Франция, Чехия, Унгария. “Брайтбарт ” в това време получава и лондонски офис, каквито с изключение на в Съединени американски щати има и в Ерусалим.

След напускането на Белия дом Банън за малко се връща в управлението на медията, само че я напуща през януари т.г. За да продължи да се възползва от засилващата се популистка вълна в Европейски Съюз. В края на предишния месец той разгласи собствен нов план – “Движението ”, което си слага грандиозната цел да сплоти крайната десница в Европейски Съюз преди изборите за Европарламент следващата година и по този начин да ускори позициите на евроскептиците в институцията. Мечтата му е отдавнашна – още през 2014 година той декларира, че следва световна реакция против централизираното държавно управление, без значение дали то е в Пекин, Вашингтон или в Брюксел. За тази цел той употребява подготвена платформа – сподвижник в начинанието му е белгиецът Мишаел Модрикамен, водач на дребната Народна партия, който е записал националистическата организация “Движението ” на 9 януари 2017 година И от дълго време търсел връзка с Банън.

Стратегът на собствен ред разчита на поддръжката на водачи и политици от Западна и Централна Европа, измежду които е и новият италиански вицепремиер и водач на крайнодясната “Лига ” Матео Салвини. Той също има упоритости за паневропейско популистко придвижване.

Не на последно място Банън разпорежда очаквания и на унгарския министър председател Виктор Орбан, който отдавна води гневна акция против Джордж Сорос.

“Сорос е брилянтен. Зъл е, само че е брилянтен ”, споделя Стив Банън, чиято съществена задача е да пребори въздействието на “Отворено общество ” на Сорос, което е вложило 32 милиарда $ в значително демократични дела от основаването си през 1984 година И интензивно поддържа миграцията към Европа.

Ще има ли завой надясно в Европейски Съюз?


Експресно изследване на Ройтерс във връзка анти-Сорос самодейността на Стив Банън за крайнодясно обединяване в Европа сподели растеж на евроскептичните депутати след изборите за Екологичен потенциал през май следващата година. Двата блока в Европейския парламент, с които Банън разчита да си сътрудничи, ще усилят представителите си с 60%. Въпреки че с Брекзит британците на Найджъл Фарадж от групата Европа на свободата и директната народна власт ще я изоставен, тя ще се усили с 14 депутати. Европа на нациите и свободите също ще ускори наличието си с 18 души.

И всичко това на фона на спад при обичайна десница и левица, като по-тежък ще бъде ударът за консервативната Европейска национална партия, която сега има 219 от общо 751 евродепутати.

За него


Изгуби мозъка си


Стив Банън към този момент няма нищо общо с мен или с моето президентство. Когато бе уволнен (през август м.г. – б.р.), той изгуби освен работата си, само че и мозъка си.

Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати


Желая триумф на плана му в Европейски Съюз


Желая доста триумф на европейския план на Банън. Ние, консерватори и християндемократи, заслужаваме гласът ни да бъде чут в Европа. И това се поддържа от един човек, който пристигна тук, откакто бе специфичен консултант на американския президент Доналд Тръмп.

Виктор Орбан, министър председател на Унгария


Планът му ще се провали


Плановете за основаване на единнно крайнодясно популистко придвижване на Банън няма да съумеят. Интересите на извънсистемните партии в Европа са много разнообразни. Не виждам и особени благоприятни условия за съдействие. Ние не сме в Америка.

Александър Гауланд, съпредседател на крайнодясната “Алтернатива за Германия ”


Паснахме си незабавно


Всичко се случи доста бързо. Срещнахме се през юли и незабавно си паснахме. Споделяме една и съща визия, едни и същи концепция. А инструментът за тях “Движението ”, към този момент го имаше.

Мишаел Модрикамен, сподвижник на Банън


Няма място в Европа


Банън е американец и няма място в европейска политическа партия. Отхвърляме всякакво наднационално обединяване и не взе участие в основаването на нищо дружно с Банън.

Жером Ривиер, член на френския Национален общ брой
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР