Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е водил обвинените

...
Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е водил обвинените
Коментари Харесай

Аферата Митници: Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е водил упрекнатите в контрабанда Стефан и Марин Димитрови при полицейски началници с ангажимента, че прави услуга на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. Данните изнесе шефът на ДАНС при чуването си в парламентарната комисия, която се занимава със абсурда в организация " Митници ". Според организацията, връзката на Коцев с Димитрови датира от години, предава.

Разработката в ДАНС стартира в средата на 2022 година, когато постъпва оперативна информация за групата на Стефан и Марин Димитрови. Данните сочат, че те свързват български и непознати жители, занимаващи се с контрабанда, регистрира шефът на Агенцията пред депутатите. Поддържали тесни контакти и с хора от управлението на Министерство на вътрешните работи.

„ С господин Живко Коцев те поддържат контакт още от времето му на шеф на ОД на МВР-София. Марин и Стефан Димитрови оказват въздействие върху кадрови въпроси и разпределение на постове в Министерство на вътрешните работи, представляващо интерес за незаконното съдружие ”, съобщи Пламен Тончев, ръководител на ДАНС.

Двамата построили и контакти на разнообразни равнища в организация " Митници ", разкри шефът на ДАНС. А в граничните полицейски ръководства били водени персонално от Коцев. „ Имало е съответни запознавания от страна на основния секретар с регионалните шефове. Той е представял Стефан като предприемач, който прави разнообразни услуги. Поводът е, че той прави персонална услуга на господин Бойко Рашков ”, уточни Тончев.

Именно Стефан и Марин Димитрови срещнали Живко Коцев с Петя Банкова, сочат данните в ДАНС. „ Тя като зам.-директор нямаше опция да прави тези кадрови назначения и да извършва дилемите, поставяни ѝ най-много от Стефан Димитров ”, твърди шефът на ДАНС.

След като оглавила организация " Митници ", Банкова почнала и с кадруването по искане на Димитрови. „ Не мога са кажа, че министърът е бил осведомен с активността на тази дама в целия ѝ аспект ”, изясни Тончев.

„ Тази разработка е почнала по времето на служебния кабинет. Тоест, в случай че тогава е имало политическо застъпничество, разумните въпроси са кой тогава е покровителствал този канал ”, уточни Асен Василев, някогашен министър на финансите.

За политическо застъпничество на контрабандния канал на Стефан и Марин Димитров приказва и някогашният основен прокурор Иван Гешев, преди са бъде изслушан в парламентарната комисия за активността на Нотариуса.

„ Неофициално са ми казвали чиновниците, стоящи от ДАНС и Министерство на вътрешните работи за този канал, за тези хора от Хасково, само че те имат политическа защита и цитатът беше " както знаете, в миналото, когато бъде потребно, ще бъде ударен ", съобщи Иван Гешев, някогашен основен прокурор.

Междувременно Петя Банкова остава в ареста най-малко до четвъртък. Заради нов болничен лист на юриста ѝ, апелативните съдии не заседаваха по ограниченията за неотклонение на Банкова и Стефан Димитров.

От Инициативата „ Правосъдие за всеки ” проведоха следващ митинг пред Съдебната палата. Искането на стачкуващите остава непроменено – действителна правосъдна промяна, тъй като съгласно тях протичащото се през последните месеци не демонстрира никакво предпочитание за смяна.

Източник:NOVA

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР