Бившият главен секретар на Агенция Пътна инфраструктура Стефан Гайтанджиев осъди

...
Бившият главен секретар на Агенция Пътна инфраструктура Стефан Гайтанджиев осъди
Коментари Харесай

Осъдиха прокуратурата заради тунел Железница

Бившият основен секретар на Агенция " Пътна инфраструктура " Стефан Гайтанджиев осъди прокуратурата за нелегално повдигнато обвиняване. Софийски градски съд постанови той да получи 40 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Решението не е дефинитивно и може да се апелира.

На 31 март 2017 година против Гайтанджиев е почнало наказателно произвеждане в качеството му на член на Комисията за осъществяване на процедура по възлагане на публичната поръчка за създаване на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Обвинението било, че изнесъл от служебно помещение на АПИ и скрил документи от тръжната документи. В дома му бяха открити копия на документи, а оригиналите по този начин и не стана ясно къде са. На идващия ден му е било повдигнато обвиняване за закононарушение по член 319 от Наказателен кодекс.

Изграждането на тунела бе чакано с извънреден публичен интерес. Липсата на въпросните документи бе употребявано като мотив за преустановяване на процедурата и това провокира скандал.

През май 2021 година Гайтанджиев бе дефинитивно оневинен с решение на съда. Магистратите тогава откриха, че въпросните документи са взети от кабинет 305, на ет. 3 в постройката на АПИ. Не са били събрани обаче доказателства, че тъкмо Гайтанджиев ги е взел и скрил. По делото нямало събрано и нито едно доказателство, какво е станало с въпросния класьор, нито кое е лицето, което го е изнесло от кабинета. Не е ясно и каква вреда е нанесена на АПИ.

Повдигнатото обвиняване уязвило достойнството и персоналното достолепие на експерта в региона на строителството и пътната инфраструктура и академични учител. В исковата молба до съда твърди, че положителното му име в специалността и цялата му професионална кариера рухнали. Изтърпял унижението и на 24 часово задържане в арестно помещение. Множество негови другари и близки се дистанцирали от него.

Съдът е безапелационен, че това обвиняване се е отразило зле върху душeвността на специалиста. 4 година и два месеца е интервалът от привличането му като обвинен до влизане в действие на оправдателната присъда, а медийният отзив е бил огромен. Той е изпитвал неудобства, чувствал се потиснат, обезпокоен и нерешителен, накърнени му били моралните и нравствените полезности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР