Бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов, който бе

...
Бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов, който бе
Коментари Харесай

Задържаният за шпионаж Юрий Борисов: Искаха информация за Леонид Решетников

Бившият основен редактор на вестник „ Дума " Юрий Борисов, който бе арестуван по следствие за шпионаж, е бил разпитан, а по-късно освободен. Информацията за ареста бе оповестена от неговата брачна половинка. Според документ за претършуване, следствието е за шпионаж в интерес на друга страна или организация.

От формалното известие на прокуратурата излиза наяве, че Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на очевидец. Пуснат е без обвиняване.

Юрий Борисов е част от управлението на Национално придвижване „ Русофили” в ролята на негов секретар и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия. Разследващите обискират дома му рано сутринта. Вижте какво сподели той незабавно след освобождението си пред БТВ.

„ Това е заплашване - няма да се занимавате с русофилска активност, няма да пишете против външната политика на България. Нашата организация е следена от много отдавна”, разяснява Борисов

На въпрос по какъв начин се финансира придвижване „ Русофили”, секретарят му декларира, че това става посредством дарения.

Оказва се, че обискът в дома на Борисов и задържането му е по отношение на дело, формирано на 3 юли тази година по член 105 от Наказателния кодекс. Според него, който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да ѝ служи като разузнавач, се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 15 години.

„ Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, безапелационен е Борисов.

„ Постоянно се опитваха да изкопчат информация за военачалник Леонид Решетников, с който аз съм в другарски взаимоотношения, с него. Тикаха ме към това, че той желае да въздейства на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, споделя секретарят на придвижване „ Русофили”.

По думите му, последният му диалог с Решетников е бил на тематика православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обязаност на „ Русофили”, той отбелязва, че в управлението на придвижването има членове на „ Атака”, ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия.

Самият военачалник Леонид Решетников, който е някогашен шеф на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше сюрпризиран от новината за следствието. „ Това е доста ненадейно, за пръв път слушам това за Борисов – шпионаж. Не имам вяра. Нямам коментар, не е обвързвано с „ Русофили”. От две години не съм го виждал”, споделя генералът. Решетников има близки контакти с придвижване русофили, а неотдавна беше заплетен и в скандал с изказвания, че се меси в изборите в България.

Темата разяснява и съветският дипломат у нас Анатолий Макаров. „ Не знам кой кого е арестувал. Кого са арестували, би трябвало да питате прокуратурата”, съобщи съветският посланик.

В Специализираната прокуратура през днешния ден са привикани и други членове на придвижване "Русофили ", измежду които Ваня Добрева. Тя е разпитана и освободена. „ Аз персонално имам вяра в невинността на Борисов и считам, че това е начало на тежка политическа принуда и откровено се надявам след 27 октомври този удар да завърши с края на изборния ден”, споделя Добрева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР