Бившият главен прокурор Сотир Цацаров няма да ръководи Комисията за

...
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров няма да ръководи Комисията за
Коментари Харесай

Парламентът прие оставката на Цацаров. Той се връща в прокуратурата от 1 март 

Бившият основен прокурор Сотир Цацаров няма да управлява Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) от 1 март, откакто Народното събрание одобри оставката му в сряда.

Тогава той ще се върне като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура, откакто Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, откакто влезе в действие освобождението му от антикорупционната комисия.

на 13 януари, а ден по-късно министър председателят Кирил Петков заяви пред медиите, че някогашният основен прокурор е останал без достъп до класифицирана информация, тъй като.

От своя страна ръководителят на КПКОНПИ в оставка съобщи в своя публична позиция, че това не е дава отговор на истината, а ДАНС е лишила секретния му достъп под напън от ръководещите, ползвайки за предлог присъединяване му в скандалния случай,.

Миналата седмица Цацаров беше изслушан от парламентарната антикорупционна комисия. Пред членовете ѝ той съобщи, че е оповестил пред водачите на част от парламентарните сили и президента Румен Радев желанието си да подаде оставка дни преди ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация.

Тогава Цацаров дефинира като "евтин политически пиар " обществено, че шефът на КПКОНПИ е оповестил, че освобождава поста си тъкмо в деня преди да загуби секретния си достъп, тъй като е получил изпреварваща информация от службите. Като претекст за оставката си той уточни, че желае да резервира достолепието си и да спре политическите извършения с името си.

Решението му стана факт, откакто от новата ръководеща коалиция неколкократно обявиха планове за промяна в КПКОНПИ, която включва и преустановяване на мандата на актуалното ѝ управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР