Бившият главен прокурор на обхванатия от нарконасилие мексикански крайбрежен щат

...
Бившият главен прокурор на обхванатия от нарконасилие мексикански крайбрежен щат
Коментари Харесай

Бивш главен прокурор получи 20-годишна присъда за наркотрафик

Бившият основен прокурор на обхванатия от нарконасилие мексикански крайбрежен щат Наярит беше наказан на 20 години отнемане от независимост в американски федерален затвор за ролята си в огромна наркомрежа сред Мексико и Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Едгар Вейтиа, който беше основен прокурор на Наярит от 2013 до ареста му в Сан Диего през 2017 година и има двойно поданство, беше наказан в Ню Йорк. През януари той се призна за отговорен за съучастничество в произвеждане и разпространяване на хероин, кокаин, метамфетамини и марихуана.

В съглашението, което е сключил с американското държавно управление, Вейтия признава, че е заговорничил с наркокартел, настоящ в родния му щат, с цел да трансферира скрито хиляди килограми опиати от Мексико в Съединени американски щати за разпространяване в региона на Ню Йорк.

Картелът, забъркан в десетки убийства и изтезания, е имал разпространителски групи в Лос Анджелис, Лас Вегас, Охайо, Минесота и Северна Каролина, осведоми американското министерство на правораздаването в известие за присъдата.

Министерството разпознава въпросната наркомрежа като картел, управителен преди от Хуан Франсиско Патрон Санчес, именуван Н-2, който беше погубен през февруари 2017 година от мексикански морски пехотинци, които стреляха по него от хеликоптер.

Групировката, известна още като Белтран Лейва, се отдели от картела Синалоа и през 2008 година стартира война с него. Синалоа преди беше ръководен от наказания през юли на пожизнен затвор в Съединени американски щати мексикански нарокбарон Хоакин Гусман, именуван Ел Чапо.

Вейтиа беше упрекнат, че е злоупотребявал със служебното си състояние, с цел да оказва помощ на трафикантите на Н-2 като им обезпечава публично позволение да работят безнаказано в района му.

В подмяна на месечни подкупи Вейтиа изпращал чиновници на реда под негово управление да оказват помощ на картела и да вземат на прицел съперничащи трафиканти посредством подслушване и арести, до момента в който спомагат на картела на Н-2 с убийства и други актове на принуждение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР