Бившият главен прокурор Иван Гешев потвърди днес, че гласът от

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев потвърди днес, че гласът от
Коментари Харесай

Гешев сигурен, че гласът, говорещ за натиск чрез държавен регулатор, е на Борисов

Бившият основен прокурор Иван Гешев удостовери през днешния ден, че гласът от абсурден запис, публикуван анонимно през юни 2020 година, е на министър-председателя по това време Бойко Борисов. От изреченото в записа се разбираше за напън посредством държавен регулатор над частна компания, за офанзива против претендент за евродепутат от опозицията и че представителят има предварителна информация по кое време следва да бъде повдигнато обвиняване на зам-министър.

В писмо до медиите Гешев удостоверява, че Борисов е представителят, приписвайки му еднопосочно нецензурните думи от записа по адрес на тогавашния ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) и се учудва, че след тази засегнатост оставката на Борисов не е желана за разлика от случая с Вежди Рашидов, който през днешния ден се отдръпна от политиката по сходен мотив.



Така обаче удостоверява и авторството на останалите реплики:

" Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов контрол - бел.ред.) по " Еврохолд ", на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо ".
" Манолев (зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев- бел. ред.) ще изгори, ще му издигнат днеска, на следващия ден обвиняване и ще го съсипем. Аз го предизвестих. Аз ще изгоря всичко, с цел да изгори Елена Йончева (кандидат за евродепутат от Българска социалистическа партия по това време - бел. ред.). Един няма да пощадя от наште. "

Досега прокуратурата не е потвърждавала публично, че гласът в записа е на Борисов.

Гешев ръководеше държавното обвиняване до юни тази година, а през декември 2020 година, когато към този момент беше на поста, подчинените му отхвърлиха да образуват досъдебно производство по тези записи. Проверката стартира по сигналите на някогашния министър на правораздаването Христо Иванов, а в формалното известие за прекратяването й се споделяше, че е отказано образуването на досъдебно произвеждане, защото наблюдаващият прокурор не е открил задоволително данни за закононарушение. 

Не бяха открити данни за напън на Борисов над " Еврохолд ", за влияние от тогавашния министър председател върху следствието на злоупотреби при строителството на къщи за посетители и за нареждания да се ревизира Елена Йончева.

Обидите към Караянчева също не бяха преценени като закононарушение, което прокуратурата може да проверява. 

В днешното си известие до медиите Гешев, който приготвя собствен политически план, желае оставките и на Борисов и на зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ). На първия - за обидната имитация към Караянчева, а на втория - тъй като не е реагирал негативно на грубата имитация на Рашидов в понеделник. Докато законът и моралът са единствено за " елементарните " българи, а други са недосегаеми, ще стоим в блатото на така наречен преход, написа Гешев през днешния ден.

Наскоро в сходно послание към необятната аудитория някогашният основен прокурор беше съобщил и за " тлъсти комисиони " при строителството на газопровода " Южен поток "  - изказване, което не намира удостоверение в обществените разкрития на прокуратурата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР