Бившият главен прокурор Иван Гешев най-вероятно ще бъде уволнен от

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев най-вероятно ще бъде уволнен от
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: ВСС уволнява Гешев и като магистрат?

Бившият основен прокурор Иван Гешев най-вероятно ще бъде уволнен от Висш съдебен съвет и като магистрат. Тъй като той е уронил престижа на правосъдната власт, няма да може да се върне в прокуратурата, обясниха пред Lupa. bg адвокати. 

" В закона няма текст, който да показва какво се прави с уволнен основен прокурор. Ако Гешев не беше отхвърлен, можеше да избере къде да работи. След като изтече мандатът на  Цацаров, той избра да оглави КПКОНПИ ", напомни юристът Даниел Божилов. 

Най-вероятно Иван Гешев ще продължи да посещава правосъдната палата, само че като юрист. Тъй като има задоволително професионален стаж, няма да се постанова да държи изпити. Достатъчно е да разгласи желанието си пред някоя адвокатска гилдия в страната. Най-вероятно това право няма да му бъде отказано. 

И.д. основен прокурор Борислав Сарафов най-вероятно ще остане на поста си 2 години. " Трябва да има ново Висш съдебен съвет, да проработи новият Закон за правосъдната власт, да се изчака решението на Конституционен съд за Иван Гешев и чак тогава ще се избере постоянен основен прокурор ", изясни Даниел Божилов.

Той уточни, че кадровиците на Темида малко са прецакали Сарафов с избирането му за и.д. основен прокурор, защото поради новия закон за Съдебната власт той към този момент не може да бъде началник на Националното разследване. Ветето на президента Румен Радев може обаче да го избави. Ако народните представители се съобразят с него, Сарафов остава началник на Следствието за вбъдеще. 

С 8 гласа " за " и единствено 1 " срещу " Сарафов беше определен на изключително съвещание за началник на държавното обвиняване по доста бърза процедура.

Главният прокурор се избира и освобождава от Пленума на правосъдния съвет, т.е. с присъединяване на съдиите в съвета. Сега Прокурорската гилдия, която до неотдавна праволинейно следваше волята на Гешев, независимо назначи краткотраен основен прокурор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР