Бившият главен директор в управление Банков надзор Нели Кордовска не

...
Бившият главен директор в управление Банков надзор Нели Кордовска не
Коментари Харесай

Бивш шеф на банковия надзор е окончателно оневинена за изтеглен влог от КТБ

Бившият основен шеф в ръководство " Банков контрол " Нели Кордовска не е била в спор на ползи, когато е изтеглила влога си от КТБ часове преди банката да бъде сложена под специфичен ннадзор. Това реши дефинитивно Върховният административен съд, оповестява " Сега ".

През юли предходната година Кордовска беше уличена в спор на ползи от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). След четиригодишно следствие комисията беше открила, че в последните работни минути на 19 юни 2014 година, тъкмо преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила от каса в банката 64 195 евро. Комисията одобри, че към тази дата Кордовска е разполагала с цялостна и точна информация за положението на банката. От 18 юни в КТБ е работила назначена от Кордовска надзорна ревизия. Така тя е имала достъп до счетоводната и осведомителна система на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е осъществено тегленето, тя е знаела, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на идващия ден Българска народна банка ще заседава за слагането ѝ под специфичен контрол.

Съдебното решение удостоверява изводите на по-долната инстанция, че по времето, когато Кордовска е изтеглила парите си, е имало задоволително обществена информация за положението на КТБ и тя не се е нуждаела от данните, получени служебно, с цел да вземе решението си. Комисията е наказана да заплати на Кордовска 600 лева разходи.

Кордовска сега е зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР