Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на
Коментари Харесай

Бивш канцлер на руска заплата? Шрьодер го смята за нормално...

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на " Роснефт ", предизвиквайки скандал, установи Дойче веле.
Шрьодер се пробва да сътвори усещането, че е все едно дали ще работи за съветския тръст " Роснефт " или за някой от американските енергийни колоси, показва Райнхард Мюлер от " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".


Бивш немски канцлер на съветска заплата? Истински скандал. Вярно е, че назначението не идва изненадващо. И въпреки всичко Герхард Шрьодер, който преди време назова Путин " кристално чист демократ ", влезе в съветския енергиен бизнес прекомерно бързо, откакто излезе от дейната политика.

Няма да е първият

Вярно е, че мнозина го вършат. Бивши държавници постоянно осребряват предходните си връзки и контакти, откакто им е приключил мандатът. Което обаче напълно не значи, че няма проблем. Напротив: колкото по-висок и значим е бил политическият пост, толкоз по-голяма нерешителност се изисква. Не инцидентно и в частния бранш съществуват правила против нелоялната конкуренция и ясно дефинирани забрани, с които мениджърите са обвързани по трудов контракт: какво е разрешено и какво не, откакто изоставен компанията. Политиката също се нуждае от такава регулация - и в последно време все по-често се упорства за повече бистрота и за " карантинни " периоди.

Разбира се, че всеки случай би трябвало да се преглежда поотделно. Шрьодер се пробва да сътвори усещането, че е все едно дали ще работи за съветския тръст " Роснефт " или за някой от американските енергийни колоси. Първо - можем да спорим дали е все едно. И второ - Европейски Съюз включи " Роснефт " в своя лист със наказания. Да не приказваме, че компанията има топла връзка с съветската страна. А дано не забравяме каква страна е Русия. Докато беше канцлер, Шрьодер развиваше връзките с Русия, само че по това време там към момента имаше някаква независимост. Днес Русия е властническа страна, която със мощ анексира полуостров Крим и непрестанно преследва вътрешните съперници на режима.

Историческа задача?

Никой не би отрекъл, че и през днешния ден е годна концепцията да се търсят промени посредством доближаване. Пък и разговорът с Москва въпреки всичко продължава. Пита се обаче дали за един някогашен немски канцлер е подходящо да поема подобен пост. Ще бъде незаслужено, в случай че припишем на Шрьодер единствено чисто стопански претекстове. Той явно счита, че извършва и нещо като историческа задача. Не можем нито да го съдим, нито да му отхвърляме правото да поддържа персоналните си контакти, които даже биха могли да са потребни за германо-руските връзки. Но на новия си пост той ще получава заплата от един властнически режим. И в тази ситуация важи същото, което знае даже най-дребният държавен служител: спри далеко от всичко подозрително!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР