Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (в средата) от дълги години

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (в средата) от дълги години
Коментари Харесай

САЩ не се отказват от намерението си за санкции срещу "Северен поток 2"

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер (в средата) от дълги години прокарва ползите на " Газпром " в Русия, а от предходната година е и ръководител на управителния съвет на " Роснефт "

Още по тематиката
Полша си обезпечи доставки на американски полутечен газ за 20 години

Държавната енергийна компания PGNiG подписа контракт с американската Venture Global LNG
18 окт 2018
" Газпром " стартира построяването на газопровода " Северен поток 2 " в немски води

Противоречивият план продължава да всява неразбирателства сред Германия, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати
2 сеп 2018
Меркел и Путин си " сверяват часовниците " за " Северен поток 2 ", Украйна и Сирия

По време на диалозите сред двамата водачи не са били реализирани съответни съглашения
19 авг 2018 Съединени американски щати резервират опцията си да наложат наказания над " Северен поток 2 ". Това разгласи посланикът на страната към Европейския съюз Гордън Съндланд в Брюксел. Администрацията на Доналд Тръмп е разтревожена от евентуалното съветско въздействие в Европа и НАТО при реализацията на плана. От Съединени американски щати се надяват на съпротива в съюза против договорката, само че също загатват, че имат редица принадлежности, с които могат да подкопаят или напълно да анулират енергийния план, оповестява Reuters.

Санкциите още са опция

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. В лекция пред Института по европейски политики Съндланд е декларирал, че Съединени американски щати имат достъп до най-различни принадлежности, с които могат да повлияят или непосредствено да създадат договорката невъзможна. Въпреки това той се надява, че страните - членки на Европейски Съюз, ще се опълчват на огромната договорка с " Газпром " и няма да има потребност от нападателни търговски наказания от страна на Съединени американски щати.

Планът да се построи втора тръба непосредствено до Германия ще ощети основно Украйна, само че също и останалите европейски страни, през които минава досегашният съветски водопровод. Плановете са до 70% от досегашния експорт от Русия за Европейски Съюз да минава през новата връзка. Полша е в изключително мощна съпротива против договорката и води акция в Съвета на Европейски Съюз и пред Европейската комисия договорката да бъде неразрешена. България също най-вероятно ще остане изолирана и с още по-ниска енергийна самостоятелност при реализиране на плана.

Въпреки обстойно следствие за монополни практики на " Газпром " от страна на Европейска комисия по-рано тази година " Газпром " действително не получи никакви санкции, а " Северен поток 2 " продължава да се движи по проект. Германия е най-големият покровител на плана, както и най-големият печеливш. Берлин продължава да твърди, че договорката е напълно частна макар тесните държавни връзки на " Газпром " с Кремъл, а дейностите на съветската компания се одобряват като инструмент на външната политика на Путин.

Намеците за наказания зачестяват

Това не е първият намек за американски наказания против " Северен поток 2 ". Миналата седмица енергийния министър на Съединени американски щати Рик Пери съобщи, че администрацията на Тръмп обмисля другите принадлежности, посредством които може да приключи договарянията. Съндланд пък съобщи, че задачата на Съединени американски щати не е да усилят вноса на американски газ в Европейски Съюз, а да предотвратят още по-голяма енергийна взаимозависимост от Русия на страни - членки на НАТО. Възможен механизъм е да се наложат наказания върху фирмите, работещи по договорката. Някои от плановете на " Газпром " към този момент бяха ударени от наказания през август тази година и трябваше да бъдат прекъснати.

Съндланд съобщи, че Съединени американски щати желаят да предотвратят сюжета, в който съдружниците им остават без газ в средата на зимата заради един или различен спор с Русия. По този метод посланикът на Съединени американски щати напомни за зимата на 2008/2009 година, когато Русия спря доставките на газ за Европа по украинския водопровод.

Европейската комисия отхвърли да разяснява изказванията на управляващите на Съединени американски щати за допустимо въвеждане на наказания за реализацията на плана за газопровода. " Имаме контракт за доверие със Съединени американски щати, който съгласувахме през юли. И това е наш приоритет, над който работим ", посочи представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас в отговор на журналистически въпрос за американските изказвания за допустимо въвеждане на наказания.

Изпълнителите на плана

Компаниите - реализатори на плана, са " Газпром ", немските Uniper и Wintershall, английско-холандската Royal Dutch Shell, френската Engie и австрийската OMV. Руската компания обезпечава и половината от нужното финансиране за построяването на тръбопровода. Путин и Ердоган откриват морската част на " Турски поток "
Президентите на Турция и Русия ще се срещнат в Истанбул при започване на другата седмица, с цел да приказват за интернационалните въпроси и да открият морския сектор на газопровода " Турски поток ", заяви Българска телеграфна агенция. Броени дни остават до полагането на турска територия на оборудванията от направлението по суша на газопровода след завършването на работите по морския сектор. Церемонията на 19 ноември, на която ще се означи този преход, ще се реализира с видеоконферентна връзка. Според турски медии акцент в диалозите се чака да бъде обстановката в Сирия и в района на Близкия изток. Доставката на съветските ракети С-400 също се чака да бъде предмет на срещата сред Путин и Ердоган.
Газопроводът " Турски поток " се състои от две тръби, всяка от които с потенциал 15.75 милиарда куб.м газ годишно. По едната се планува да тече синьо гориво, което ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата е предопределена за експорт към европейските клиенти. И двете тръби би трябвало да влязат в употреба до края на 2019 година При посещаване на премиера Бойко Борисов в Москва в края на май България изрази стремежи втората тръба да минава през страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР