Бившият германски баскетболист Дирк Новицки благодари емоционално на родителите си

...
Бившият германски баскетболист Дирк Новицки благодари емоционално на родителите си
Коментари Харесай

Дирк Новицки, Пау Гасол и Тони Паркър бяха приети в Залата на славата на НБА

Бившият немски баскетболист Дирк Новицки благодари прочувствено на родителите си по време на церемонията, белязала приемането му в баскетболната Зала на славата в Спрингфийлд, Съединени американски щати.

" Няма да не помни до края на живота си това, което направихте за мен. Ако стана най-малко на половина толкоз добър татко, колкото положителни родители бяхте вие, тогава ще съм благополучен ", съобщи разчувстваният 45-годишен някогашен играч на Далас Маверикс.

Дирк Новицки игра за " маврите " през цялата си 21-годишна кариера в НБА и остави дълбока диря в най-престижната баскетболна лига в света, извеждайки отбора до първата му и единствена шампионска купа в историята през 2011 година. Освен това той стана и първият европеец, определен за най-полезен състезател в НБА през 2007 година и №6 в класацията за най-вече маркирани точки. В допълнение Новицки стана първият немец, признат в " Нейсмит Мемориъл " Зала на славата.

Наред с Новицки в Залата на славата бяха признати още двама европейци - испанецът Пау Гасол и французинът Тони Паркър. Паркър е първият баскетболист от Стария континент, ставал най-полезен играч във финалите, а дългогодишният център на ЛА Лейкърс Гасол е първият чужденец, определен за новобранец номер 1 на годината и беше основна фигура при триумфите на " езерняците ".



Гасол означи ролята на европейските баскетболисти, играли в Съединени американски щати преди него, само че отдаде и дължимото на американците, които са го вдъхновявали. Той се влюбил в играта по време на Олимпийските игри през 1992 година в родния му град Барселона, когато Съединени американски щати доминираше и завоюва златото.

" Бях на 12 години. Това промени живота ми. Американците ни демонстрираха по какъв начин би трябвало да се играе баскетбол ", съобщи испанецът.

Гасол благодари на Коби Брайънт, негов съотборник в Лос Анджелис Лейкърс, трагично умрял в злополука с хеликоптер през 2020 година дружно с щерка си Джиджи: " Нямаше да съм тук без теб, братко. Повече от всичко ми се желае ти и Джиджи да сте тук с нас. Липсваш ми и те обичам ", сподели той.

Сан Антонио Спърс бе показан с изключение на от Тони Паркър и от дългогодишния треньор в НБА и петкратен първенец Грег Попович, а Беки Хамън, която след сполучлива кариера в женската НБА се причисли към Спърс и стана първата жена, назначена като помощник-треньор в мъжката лига, също бе отличена.

Сред останалите признати в Залата на славата бяха Дуейн Уейд, част от шампионския тим на Маями Хийт, както и някогашният треньор на университета Северна Каролина Джим Валвано, който завоюва купата в колежанското състезание през 1983-а и бе почетен посмъртно.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР