Бившият генерален секретар на ООН, перуанският дипломат Хавиер Перес де

...
Бившият генерален секретар на ООН, перуанският дипломат Хавиер Перес де
Коментари Харесай

На 100-годишна възраст почина бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр

Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации, перуанският посланик Хавиер Перес де Куеляр умря в Перу на 100-годишна възраст. Това заяви в сряда перуанската радиостанция RPP, базирайки се на изказване на сина на дипломата Франсиско. “Баща ми умря след сложна седмица. Той умря в 20:09, да почива в мир ”, радиостанцията цитира думите на Франсиско Перес де Куеляр. Съобщава се, че Перес де Куелар, който беше общоприет секретар на Организация на обединените нации сред 1982-1991 година е умрял в дома си.

Хавиер Перес де Куеляр е роден на 19 януари 1920 година в столицата на Перу, Лима. От 1940 година работи в Министерството на външните работи на Перу, заема длъжности в посолствата на страната във Франция, Англия, Боливия и Бразилия, бил дипломат в Швейцария, а от 1969-1971 година заема поста дипломат на Перу в Съюз на съветските социалистически републики. На 1 януари 1982 година той получава поста общоприет секретар на Организация на обединените нации и остава два мандата.

Перес де Куеляр взе участие интензивно в редица спорове като медиатор. През 1982 година той взе участие в търсенето на способи за разрешаване на спора сред Англия и Аржентина към Фолклендските острови. В края на 80-те години оказва помощ да бъде комплициран завършек на иранско-иракския спор, през 1990 година се пробва да убеди иракския водач Саддам Хюсеин да изтегли войските си от Кувейт. През 1991 година Перес де Куеляр взе участие в договарянията за преустановяване на огъня сред държавните сили на Мароко и фронта „ Полисарио “ в Западна Сахара, както и в съглашението за преустановяване на гражданската война в Ел Салвадор.

През 1983 година той основава Световната комисия по околна среда и развиване, в границите на която е създадена концепцията за стабилно развиване – баланс сред решаването на обществени и стопански проблеми и опазването на околната среда.

Малко преди края на втория си мандат той получава (и отклонява) импровизирано предложение от някои членове на Съвета за сигурност да се кандидатира за трети мандат (съкратен на две години), тъй като в търсенето на правоприемник на поста му до този миг не е открита консенсусна кандидатура. Съвсем в края на декември 1991 година подобен претендент въпреки всичко е утвърден и вторият мандат като общоприет секретар на Де Куеляр завършва, както е планувано, на 31 декември 1991. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР