Бившият генерален директор на БНР Светослав Костов губи на първа

...
Бившият генерален директор на БНР Светослав Костов губи на първа
Коментари Харесай

Съд отказа да върне бивш шеф на БНР на поста

Бившият общоприет шеф на БНР Светослав Костов губи на първа инстанция делото, което води против Съвета за електронни медии поради предстрочното си уволняване през есента на предходната година. Административният съд - София област постанови, че Съвет за електронни медии вярно е отстранил  Костов след спирането на сигнала на стратегия " Хоризонт " на 13 септември 2019 година за повече от 5 часа. Както " Сега " неведнъж писа, " Хоризонт " замлъкна ден, откакто тогавашното управление на БНР направи опит да смъкна от ефир журналиста Силвия Великова. Коментарите тогава бяха, че главната стратегия на БНР се заглушава, защото шефовете на Великова се опасяват да не би сътрудниците й в " Хоризонт " да стартират да въртят възприеманата като протестна ария " Let it be " на " Бийтълс ". " Задължението БНР да популяризира 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, в продължение на периода на самостоятелната лицензия на „ Хоризонт “ е публичноправно обвързване, което е нарушено от Светослав Костов като началник на БНР, отговарящ за провежданата от публичния снабдител програмна политика. От събраните по делото доказателства излиза наяве, че действително е липсвала техническа причина, както и не са били налице форсмажорни условия, които да постановат прекъсването на сигнала на стратегия „ Хоризонт “ за съвсем 5 часа. Отговорността на генералния шеф е да обезпечи непрекъснатото основаване и разпространяване на стратегиите на националното публично радио. Той реализира оперативното управление на БНР, от което следва, че като едноличен орган на ръководство носи отговорност за прекъсването на сигнала на „ Хоризонт “, се споделя в решението.

След като Съвет за електронни медии в профил Костов от постта, той разгласи, че апелира, защото съгласно него Законът за радио и телевизия не разрешава неговото освобождение въз основа на посочените претекстове. В решението си Административният съд показва, че според Закон за радиото и телевизията мандатът на генералния шеф на БНР се приключва предварително, " в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори ".  

" Принципите за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори са изброени в Закон за радиото и телевизията, като един от тях е гарантиране правото на информация на жителите. Със прекъсването на сигнала на стратегия „ Хоризонт “ на територията на страната се засягат охранявани с нормите на конституцията и закона. Правилно Съветът за електронни медии е приел, че събитието на 13.09.2019 година съставлява жестоко нарушаване на правилото, посочен в Закон за радиото и телевизията. Граматическото пояснение на Закон за радиото и телевизията във връзка с „ груби или систематични нарушавания “ сочи, че е допустимо да са налице две обособени хипотези - груби нарушавания и систематични нарушавания на правилата на радио- и телевизионна активност. За „ жестоко нарушаване “ не е налице легално определение в Закон за радиото и телевизията. В решение № 10 от 25.06.1999 година Конституционният съд сочи, че законът е заставен неизбежно да работи с бланкетни понятия. Законодателят не е изяснил в спомагателните разпореждания наличието на израза „ груби нарушавания “, само че това е заради огромното многообразие на хипотези, свързани с ръководството, като всяка от тях би могла да се преценя единствено предвид на съответната обстановка, събитията и съответен миг. Едно нарушаване на закона в избрана обстановка би могло да се квалифицира като жестоко, до момента в който в друга - не. Законодателят е дал на процедура във всеки обособен случай и при всяка съответна конюнктура да се прави преценка на степента и сериозността на нарушаването. В съответния случай вярна е преценката на Съвет за електронни медии, че е налице жестоко нарушаване от страна на С. Костов ", написа оше в решението. То може да бъде обжалвано в двуседмичен период пред Върховния административен съд.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР