Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла даде интервю

...
Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла даде интервю
Коментари Харесай

Георги Илиев: Може да се изчака още година-две без титла в името на стадиона

Бившият футболист и шеф на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла даде изявление за " Тема: Спорт ". В него той приказва по редица въпроси, свързани с тима и клуба.

Г-н Илиев, какъв е коментарът Ви за събитията към ЦСКА отвън терена напоследък? Превеждането на 8-те милиона лв. към кредиторите към този момент започва, а процедурите към стадиона също се развиха добре...

- Това с 8-те милиона е най-силният ход на Гриша Ганчев. Досега най-хубавото беше ремонтът в Панчарево, само че този жест е още по-голям. Ганчев отново потвърди, че е сериозен човек, който си държи на думата. А 8-те милиона ясно приказват и за това какъв брой са твърди желанията му, свързани с ЦСКА. Колкото до стадиона - това към този момент, в случай че стане, ще е подвиг. Смятам, че може да се изчака още година-две без купа в името на стадиона. Това е най-важното нещо сега. Базата ти дава успокоение и убеденост, че си огромен клуб. Това са съществени неща. Инджов и Ганчев споделиха, че през март ще стартира работата, да се надяваме, че ще се случи. Според мен най-хубавото е на стадиона да се постави името на спонсор, който да даде няколко милиона за това. Нормална процедура по целия свят, няма нищо неприятно да се приложи и за " Армията ".

А смятате ли, че нещата към стадиона могат да минат безпрепятствено като процедури?

- Не. Много е комплицирано да строиш там. Минал съм процедура по вадене на разрешителни - искахме тенис кортовете да ги престроим във футболни стадиони. Беше ужасно. Големият проблем е, че Борисовата градина - целият парк, е монумент на културата. Оттам всичко би трябвало да се съгласува непрекъснато. Трябва да минеш през Министерството на културата, през архитектурата... А няма да ви споделям и какъв брой документи желаеха единствено с цел да боядисам козирката на стадиона. Taкa че чакам към стадиона въобще да не е безпрепятствено. А ние в този момент приказваме за огромно оборудване - да се бутне този и да се построи различен. Процедурата е много тежка.

С заплащането на 8-те милиона лв. съгласно вас поставя ли се завършек на всевъзможни приказки за еднаквост и прочие?

- Идентичността е, когато УЕФА и ФИФА признаят това нещо. Иначе е ясно, че тимът, който играе на " Народна войска ", си е ЦСКА. Историята не можеш да я изтриеш. Онези, другите, които претендират, че са нещо, те за мен са несериозни.

Очаквахте ли сходен жест от страна на управлението с заплащането на емблемата?

- Гриша Ганчев го сподели, че това са пари, хвърлени в канала. Аз, в случай че бях началник - не бих ги платил. Но това демонстрира съществени планове. Оттук дано да забележим какъв ще е жестът на хората, които получават. Дали някой от тях ще се сети за школата. Дано го създадат. Видях сумите - Стойчо Младенов близо 250 хиляди, синът му е към 50 хиляди... Няма да е неприятно, в случай че някой направи противоположен жест в поддръжка на ЦСКА и помогне на школата.

Как виждате тима игрово? Като че ли има събуждане напоследък?

- Нека да оставят треньора на мира. Така или другояче първенци не можем да станем. Отборът обаче играе все по-добре и по-добре. Продължавам да настоявам, че има проблеми в отбрана, само че като цяло обстановката е окей. Всички приказват за прехвърлянията, за Стойчо Стоилов, само че всеки трансфер се прави на база финансовата рамка, която ти е сложена. Такива са ни футболистите. Ако на Стоилов му дадат един милион, той ще докара добър състезател за един милион. Но очевидно няма по какъв начин и по тази причина всички са с изтекли контракти или са били контузени и не са играли от половин-една година. И ние ги съживяваме. Всеки се преценява с разноските, които може да направи. Нека да ги оставим на мира. За мен по-важното е да се стегне стадионът. Защото виждаме по какъв начин е в този момент - по алеите има дупки, асфалтът е разрушен, през зимата всичко замръзва. Това не може да се позволява.

Казвате, че тимът има проблеми в отбрана, само че няма ли такива и пред гола? Али Coy направи куп пропуски този сезон...

- Спокойно, ще му пристигна самочувствието на него. Coy е добър футболист. Напред имаме прилични футболисти, там нямаме проблем. Според мен е просто краткотрайно. Да, Coy изпуска много, само че значимото е, че излиза на положения. А щом излизаш, рано или късно ще се оправят нещата.

От какъв вид футболисти се нуждае ЦСКА?

- От плеймейкър и от персони. Няма водач, няма шампионски нрав. Същото важи и за националния тим. Нямаш ли водач, нищо не можеш да направиш. Четох изявление на Страхил Попов след контролата с Парагвай - по какъв начин да бием, когато едното крило на противника коствало колкото целия наш тим. Ако имаш такова мислене, няма да станеш огромен. Точно с такива футболисти би трябвало да се надиграваш. Това е предизвикването. Да се мериш с този, който си гледал по малкия екран. Но по какъв начин да стане, когато още преди да си излязъл на терена против него, ти към този момент си се предал?! И той е с два крайници, умерено, не е извънземно. Hиe, като отстранявахме първенците на Англия, Испания и Франция едно време, си мечтаехме да излезем против подобен тим. И по тази причина сме успявали, тъй като сме си вярвали. Не сме се предавали авансово. А в този момент какво става - в ЦСКА няма никакъв шампионски нрав. За 10 години веднъж сме победили Лудогорец в шампионата. Нямаш ли шампионското в себе си, не се получават нещата. Не че са ни неприятни футболистите, само че, като нямат сърца...

Смятате ли, че Милош Крушчич е подобаващият треньор за ЦСКА?

- Подходящият треньор е този, при който тимът бие. Ако победи Лудогорец и в профил Арда за купата, какво ще можеш да му кажеш на Крушчич? С тези два мача може да се легитимира. Аз не виждам с какво е по-лош от досегашните. Ако победи тези два отбора, също по този начин ще се отърси от етикета " Ученик на Люпко ". Мисля, че може да се оправи.

За какво е кадърен да се бори ЦСКА този сезон?

- Купата, това е единственото. Тя е наложителна. Там би трябвало да се насочат всички старания, там е шансът. Но с това не желая да кажа, че евроквота през шампионата е невъзможна. Левски и ЦСКА са на едно равнище, Локо Пловдив също не е освен това. Да не приказваме, че една загуба в шампионата може да разклати Лудогорец. Ако ги бием на " Армията "...

Наскоро някогашният правист на ЦСКА Радостин Василев съобщи, че клубът е прекомерно капсулиран в отношението си към последователите и медиите. Подкрепяте ли сходно мнение?

- Има нещо правилно. ЦСКА постоянно е бил отворен към обществото. Но в този момент всичко е в затворен кръг. Виждам по какъв начин се комуникира - избират се избрани публицисти, както и почитатели. Ако последователите разясняват позитивно, са прелестни. Ако са несъгласни, ги отписваме. Както бяха отписани Спас Джевизов и Ради Здравков единствено тъй като са работили в Лудогорец. Но това е историята на ЦСКА, ти не можеш да я промениш. Със Спас и Ради сме играли 8 години дружно. Имаме неизброими трофеи и купи. Постигнали сме най-големите интернационалните триумфи в историята на клуба. Не можеш да го отречеш. В ложата преди имаше 30 места за всеки, който е бил първенец с ЦСКА - влизаше се гратис. А в този момент... Не става по този начин. Не отписвай огромните по този метод, тъй като единствено ги настройваш против себе си. Да не приказваме, че на едни честитиш рожден ден, а на други - не. Всички би трябвало да са под общ знаменател. На какъв брой мача е бил Бербатов? Отиде единствено на юбилея. А Мартин Петров? Любо Пенев, когато не е треньор? Джеки? Покани ги на по чаша вино преди мача или да се срещнат с юношите. Кое му е неприятното ЦСКА да си почита героите?! /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР