Бившият футболист и бъдещ президент гласува Дете от бидонвилите на

...
Бившият футболист и бъдещ президент гласува Дете от бидонвилите на
Коментари Харесай

Бившата футболна звезда Джордж Уеа стана президент на Либерия


Бившият футболист и предстоящ президент гласоподава

Дете от бидонвилите на Монровия, трансформирало се в международна футболна звезда през 90-те години на предишния век, Джордж Уеа реализира фантазията на своя живот след края на спортната си кариера и стана в четвъртък президент на Либерия - страна, унищожена от революция, където новият водач се надява да донесе помиряване, написа в петък организация Франс прес.

51-годишният бивш ослепителен нападател на " Пари Сен Жермен " и " Милан " завоюва с огромна преднина - 61,5 на 100 от гласовете - втория тур на президентските избори против своя противник, вицепрезидента Джоузеф Боакай.

Единственият африканец, получавал " Златната топка " (през 1995 г.), Уеа постоянно отсъстваше от страната по време на гражданската война през интервала 1989-2003 година, в която починаха близо 250 000 души.

Впуснал се в политиката с приключването на спора, той изгуби втория тур на изборите през 2005 година против Елън Джонсън-Сърлийф - първата жена, определена за държавен глава в Африка - а по-късно - през 2011 година - не съумя да се пребори и за вицепрезидентския пост.

Тогава партията му насочи обвинявания за фалшификации, само че не реализира нищо.

Този път, до момента в който съперникът му Джоузеф Боакай подаваше все нови искове във връзка " фалшификации и пропуски ", опорочили съгласно него първия тур, " Мистър Джордж " прикани своите последователи да се въоръжат с самообладание и успокоение.

В събота той показва мощ, като събра десетки хиляди симпатизанти на най-големия в страната стадион, в Монровия, и съобщи пред Агенция Франс Прес: " Зная, че (Джоузеф) Боакай не може да ме бие. Народът е с мен ".

Петнайсет години откакто окачи бутонките си на стената, той твърди, че е " натрупал опит " на политическия терен и си е взел поука от предходните провали.

През декември 2014 година Уеа за пръв път зае изборна служба - той стана сенатор, изпреварвайки решително един от синовете на госпожа Сърлийф.

" Промените не трябва да плашат никого. Вижте моя живот - от футболист се трансфорах в политик ", сподели той по време на акцията. " И всеки от вас може да го направи. Ние си приличаме ", добави някогашният футболен ас, отгледан от баба си в монровийския бидонвил Гибралтар.

Критикуват го поради прекомерно неразбираемата му стратегия и чести отсъствия от Сената, само че той отвръща, като напомня триумфите си в опазването на здравето и образованието, остава все по този начин непосредствен до популацията и раздава обещания: " Ще направя по този начин, че лечебните заведения у нас да бъдат оборудвани, а лекарите и сестрите - подготвени и да имат имат тласък да работят ".

Уеа си избра за подгласничка Джуъл Хауард-Тейлър, някогашната брачна половинка на тогавашния партизански пълководец и президент Чарлз Тейлър (1997-2003), станала през днешния ден почитан сенатор.

Но потвърждавайки, че " всички бяха другари с Чарлз Тейлър ", Джордж Уеа повтаря, че " не поддържа връзки " с някогашния президент, наказан през 2012 година от интернационалното правораздаване на 50 години затвор за закононарушения против човечеството и военни закононарушения в прилежаща Сиера Леоне.

По време на гражданската война Уеа се разгласи за мир в Либерия и отправяше към Организация на обединените нации апели да избави страната му. За възмездие бунтовници опожариха къщата му в Монровия и взеха за заложници двама негови братовчеди.

Като човек от етноса кру, един от главните в Либерия, Джордж Уеа не е част от елита - потомците на някогашни американски плебеи, обичайно преобладаващи в политическия живот. Животът на 22-годишния тогава юноша придобива благополучен поврат за първи път през 1986 година с помощта на Арсен Венгер.

Тренирал по това време монакските футболисти, френският стратег го открива в камерунския тим " Тонер " (Яунде) и го води в подножието на именитата Скала на Монако.

През идващите 14 години здравият нападател игра за най-големите европейски клубове - " Пари Сен Жермен " и " Милан " в апогея на кариерата си, а по-късно - за " Челси ", " Манчестер Сити ", " Марсилия ", натрупвайки внушително положение.

Той обаче не не помни и предградията на Монровия, където към момента рита футбол с другари.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР