Бившият футболист Джордж Уеа, който победи на президентските избори в

...
Бившият футболист Джордж Уеа, който победи на президентските избори в
Коментари Харесай

Джордж Уеа се закле като президент на Либерия

Бившият футболист Джордж Уеа, който победи на президентските избори в Либерия, през днешния ден публично встъпи в служба като държавен глава, предадоха международните организации.

На препълнения стадион в Пейнсвил, в непосредствена непосредственост до столицата Монровия, той постави клетва с ръка на библията пред ръководителя на висшия съд Франсис Коркопор.

51-годишният Уеа наследява Нобеловата лауреатка Елън Джонсън Сърлийф.

На церемонията участваха президентите на Габон, Гана и Сиера Леоне, другари и африкански футболни звезди, измежду които камерунската легенда Самюел Ето'о.

Уеа разгласи, че първите му цели ще са да изкорени корупцията, да обезпечи на държавните чиновници заплата, позволяваща да посрещат главните си потребности, и да насърчи частния бранш.

Тълпи от хора образуваха километрични опашки с развети национални флагове .

Те пееха, танцуваха и чакаха своя воин, издигнал се от бедните квартали на Монровия до най-високата служба в страната.

Уеа е играл за няколко от най-хубавите европейски тимове през 90-те години и беше разгласен от ФИФА за най-хубав състезател и стана притежател на „ Златна топка” – единственият африканец, притежател на тази премия.

През 2004 година Уеа основа политическата партия „ Конгрес за демократични промени”. През 2005 година загуби на президентските избори от Сърлийф и прекара идващите 10 години в опити да завоюва политическо доверие, равно на известността му както състезател.

През 2011 година се кандидатира за вицепрезидент дружно с претендент президента Уинстън Табмен. На втория тур Табмен упрекна управляващите във имитация и отдръпна кандидатурата си. Уеа продължи политическата си кариера и през 2014 година стана сенатор. Сега той ще разполага с по-малко от месец, с цел да образува държавно управление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР