Бившият френски вътрешен министър – Клод Геан, влезе в затвора

...
Бившият френски вътрешен министър – Клод Геан, влезе в затвора
Коментари Харесай

Близък до Саркози френски министър влиза в затвора

Бившият френски вътрешен министър – Клод Геан, влезе в пандиза за 9 месеца, заяви Фигаро. Той беше част от държавното управление на президента Никола Саркози.

Присъдата му от 2017 година е за нелегално погашение на бонуси, предоставяни на самия него и негови сътрудници в министерството. Средствата са били взети от полицейски фонд.

Геан е зад решетките поради несъблюдение на отговорностите си, свързани с неоправдателна присъда от две години затвор, от които една година условно с пробация и санкция от 75 000 евро. Бившият вътрешен министър получава и възбрана за заемането на обществени постове.

В началото на ноември апелативен съд в Париж анулира част от условната присъда, откакто реши, че Геан не е превеждал парите за покриване на санкцията, както и на сумата, която съдът е разпоредил за нанесени вреди. Общо дължимата сума възлиза на 190 000 евро, а Геан е изплатил едвам 36% от нея.

В предишното политикът с изключение на вътрешен министър, е бил и общоприет секретар на Елисейския замък, префект и шеф на националната полиция.

Той е упрекнат и по дело за хипотетично либийско финансиране на предизборната акция на Саркози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР