Бившият френски президент Валери Жискар д`Естен почина във вторник вечерта

...
Бившият френски президент Валери Жискар д`Естен почина във вторник вечерта
Коментари Харесай

Бивш френски президент почина след усложнения от COVID-19

 Бившият френски президент Валери Жискар д`Естен умря във вторник вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от фамилията си, съобщи Франс прес, като се базира на негови близки. Според Europe 1 той е умрял в резултат на затруднения от заразяването с ковид, довело до хоспитализирането му в Тур през ноември в кардиологично поделение.

Някога най-младият президент на Петата република, центристът Жискар д`Естен, управлявал от 1974 до 1981 година, няколко пъти е постъпвал в болница през последните месеци поради проблеми със сърцето.

Неговият благороден жанр му завоюва известност на самонадеян човек и технократ. След като изгуби президентските избори през 1981 година, извоювани от социалиста Франсоа Митеран, Жискар д`Естен дълго хранеше очаквания да се върне в Елисейския замък, до момента в който не осъзна, че не разполага с нужната поддръжка, напомня ДПА.

По време на мандата си той предприе дейности за модернизиране на страната, прокарвайки обилни обществени промени като разрешаването на абортите по избор на бременната и понижаването на възрастта за гласоподаване на 18 години.

Жискар д`Естен, който от началото на карантинния режим живееше в провинциалното си жилище в Отон, Централна Франция, беше признат в болница за пет дни през ноември със сърдечна непълнота.

Преди това, в средата на септември, той прекара няколко дни в парижката болница " Помпиду " поради леко инфектиране на белите дробове. Медиците обаче отхвърлиха болестта му да е обвързвано с ковид.

Една от последните обществени появи на Жискар д`Естен беше на 30 септември 2019 година, на погребението в Париж на различен президент - Жак Ширак, който беше негов министър председател от 1974 до 1976 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР