Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е починал вчера вечерта

...
Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е починал вчера вечерта
Коментари Харесай

На 94 години почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е умрял през вчерашния ден вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от фамилията си, оповестява Франс прес.
Според фамилията, той е умрял в резултат на Ковид-19.
През ноември беше признат за пет дни в болница със сърдечна непълнота, откакто в средата на септември прекара няколко дни в парижко лечебно заведение поради леко инфектиране на белите дробове. Медиците обаче тогава отхвърлиха болестта му да е обвързвано с ковид.
Валери Жискар д'Естен (Valéry Giscard d'Estaing) е 20-ят по ред президент на Франция - от 27 май 1974 до 21 май 1981 година. Той е и главната фигура в правенето на плана за Конституция на Европейски Съюз. От 11 декември 2003 година е член на Френската академия.

На 19 май 1974 година след ефирен спор с Франсоа Митеран д`Естен печели президентските избори с 50.1%, с което на 48 година той става най-младият президент на Франция до тогава.

Валери Жискар д'Естен е последовател на концепцията за създаване на обединена Европа и неговата визия още преди да влезе интензивно в политиката е за федерален съюз по образеца на Съединени американски щати. В тази връзка той предлага основаването на Европейски съвет и поддържа концепцията за разширение на пълномощията на Европейския парламент, изключително във връзка с потреблението на бюджета.

Д'Естен пази позицията на Франция както по отношение на африканските страни, по този начин и по отношение на суперсилите. Той акцентира независимостта при вземането на решения на своята страна, която в никакъв случай не трябва да се трансформира в „ провинция на една суперсила “.

С оглед на нуждата от икономисване на сила Жискар д'Естен вкарва през 1975 година лятното часово време във Франция. От 1975 година е налице и всеобща безработица. Заедно с канцлера на Федерална Република Германия Хелмут Шмит, д'Естен предлага на страните от Европейската икономическа общественост, в резултат на срутва на международната валутна система от Бренът Уудс и голямата инфлация (поради петролните кризи), да подхващат ограничения за нейното превъзмогване и за въвеждане на Европейска валутна система за понижаване на рисковете от смяна на курса сред страните членки. Благодарение на единомислието сред д'Естен и Шмит във връзка с икономическата и финансовата политика двамата развиват проект за неофициални срещи на стопански най-силните страни в света - Съединени американски щати, Канада, Япония, Франция, Англия, Федерална Република Германия и Италия (Г-7).

На президентските избори през 1981 година д'Естен губи с 48.25% против Франсоа Митеран, който става първият президент социалист на Франция и е отпред на страната до 1995 година.

След районните избори през 2004 година д'Естен взема решение да се откаже дефинитивно от дейна политическа кариера и да поема само отговорностите си в Конституционния съвет.

Валери Жискар д`Естен е роден в Кобленц, Германия, на 2 февруари 1926 година. На 22 октомври 2006 той е разгласен за почетен жител на родния си град.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР