Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан и разпитан тази

...
Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан и разпитан тази
Коментари Харесай

Арестуваха бившия френски президент Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози беше арестуван и разпитан тази заран от правосъдната полиция в Нантер по следствието за нелегално финансиране на президентската му акция през 2007 година от Либия, оповестиха „ Монд “ и уеб сайтът „ Медиапар “.

След началото на следствието през 2013 година това е първият разпит на някогашния президент. Арестът му може да продължи до 48 часа, а по-късно тримата магистрати, които следят следствието, ще решат дали да му издигнат обвиняване, написа „ Фигаро “.

Дясната ръка на Саркози Брис Ортефьо също е дал показания, без да е арестуван, съгласно данни на BFM-TV, доказани от правосъден източник.

Разследването напредна доста, откакто през 2012 година уеб сайтът „ Медиапар “ разгласява либийски документ за финансиране на акцията на Саркози от Муамар Кадафи.

През 2016 година медиаторът Зиад Такидин удостовери, че е пренесъл 5 млн. евро кеш от Триполи в Париж сред края на 2006 година и началото на 2007 година и е предал тези суми на Клод Геан, а след това на Саркози, вътрешен министър по това време.

Неговите изказвания поддържат данните от 2012 година от някогашния началник на военното разузнаване на либийския режим Абдала Сенуси, който се базира на бележки, открити в бележника на някогашния либийски министър на петрола Шукри  Ганем. Ганем умря при неразбираеми условия през 2012 г. 

Освен отчета с многочислени свидетелства, който полицията за битка с корупцията и финансовите злоупотреби показа на съда, в Лондон през януари беше задържан финансовия медиатор Александър Джухри, непосредствен до френската десница, и това внесе нови детайли в следствието.

Бившият президент постоянно е отричал да е получавал нелегално финансиране за акцията си през 2007. През 2012 година той загуби изборите от социалиста Франсоа Оланд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР