Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази

...
Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази
Коментари Харесай

Задържаха бившия президент на Франция Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози бе арестуван и разпитан тази заран от полицията.

Разпитът е по отношение на следствие за хипотетично нелегално финансиране на предизборната му акция през 2007 година, заяви източник от френското правораздаване, осведоми BBC.

Саркози: Кадафи не ми е финансирал акцията

Води се следствие дали акцията му е била финансирана от Либия, ръководена по това време от Муамар Кадафи.

Френско-ливанският предприемач Зиад Такиедин на 19 декември 2012 година съобщи пред френския съд, че разполага с доказателства за това.

Твърди се, че Саркози е приел 50 млн. евро.

Такиедин е медиатор във френски оръжейни покупко-продажби и името му бе забъркано в няколко афери за корупция във Франция.

Това е следващото задържане на екс президента на Франция поради финансирането на акцията му.

Никола Саркози с обвиняване в корупция и търговия с въздействие

Започна следствие против Саркози

Арестът може да продължи до 48 часа. По информация на BBC неговият някогашен консултант Александър Джухри е арестуван неотдавна в Лондон.

Независимо от обвиняванията против Саркози, той се кандидатира за втори мандат на президентските избори през 2016 година По време на акцията му пред публицисти той отхвърля неколкократно обвиняванията против него.

Припомняме, че някогашната брачна половинка на Никола Саркози – Сесилия имаше водеща роля в освобождението на медицинските сестри в Либия през 2007г.

Сесилия Атиас: Не съм се съмнявала в триумфа на освобождението на българските медици в Либия

Сесилия Атиас (Саркози) у нас за среща с медиците от Либия

Информация, че починалият либийски водач Муамар Кадафи е финансирал акцията на Саркози за пръв път се появи през март 2011 година, когато синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, сподели за телевизия "Евронюз ", че либийските управляващи желаят френският президент да им върне предоставените му средства. През май 2012 година, осем дни преди втория тур на президентските избори във Франция, френската осведомителна организация "Медиапарт " заяви, че Кадафи дал на Саркози 50 млн. евро за предизборни разноски. Като доказателство на уеб страницата на организацията бе оповестено разпореждане за даване на тези пари, подписано от някогашния либийски външен министър Муса Куса. Елисейският замък опроверга тези изказвания. Самият Саркози още преди този момент ги отхвърлил като смехотворни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР