Бившият финансов министър Владислав Горанов изненадващо се завърна в публичното

...
Бившият финансов министър Владислав Горанов изненадващо се завърна в публичното
Коментари Харесай

ГЕРБ върна Владислав Горанов на терен

Бившият финансов министър Владислав Горанов изненадващо се завърна в общественото пространство. Премиерът Бойко Борисов в профил Горанов от министерския пост по време на летните антиправителствени митинги през 2020 година. Актът имаше за цел да разсее подозренията в обществото, че сред ГЕРБ и Движение за права и свободи съществува задкулисно задружие. 

В понеделник Владислав Горанов се появи дружно с настоящи членове на кабинета  " Борисов 3 " на събитие, проведено от ГЕРБ и КНСБ. А някогашният министър дори не попада в кандидат-депутатските листи на ръководещата партия. Участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, общественият министър Деница Сачева, министърът на стопанската система Лъчезар Ангелов, както и транспортният министър Росен Желязков. 

Горанов заприказва за данъчната политика на ГЕРБ, а актуалният финансов министър Кирил Ананиев не присъстваше на срещата.

" За нас сегашният модел на данъчната система се е потвърдил като работещ, изключително през интервала на икономическите последици от Коронавирус пандемията. Не считаме, че през идващите години би трябвало да се вършат основни промени в данъчната политика и изрично ще отстояваме запазването на сегашните равнища на налозите и неповишаването им ", изясни някогашният финансов министър.  " Защо върша този анонс? Защото сме очевидци на един неотслабващ спор във връзка с структурата на облагането на приходите на физически лица. Това, което постоянно анонсира КНСБ – желанието за въвеждането на необлагаем най-малко – е добра тематика и тя е обвързвана с понижаване на налози, само че доста други политически партии анонсират спор за въвеждане на прогресивно облагане, което неизбежно значи удвояване на налозите на междинната класа – нещо, което съгласно нас е неправилна и несъответствуваща мярка в изискванията на икономическо възобновяване ", добави той.

Горанов уточни, че дебата за необлагаемия минимум винаги може да бъде на дневен ред, само че би трябвало да се има поради позицията, от която тръгваме – " България е измежду страните с най-ниска преразпределителна роля и когато приказваме за данъчната система, всяко оттегляне от страната би трябвало да откри място и в оттегляне от задания, които се разпореждат от обществения бранш и по тази причина този спор не може да бъде извършен единствено от едната страна на уравнението. Но другояче това, което виждаме през идващите няколко години при едно устойчиво ръководство, е в допълнение приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. "

" Това, което виждаме в идващите няколко години при едно устойчиво ръководство, е в допълнение приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Миналото лято имаше една извънредно огромна евроинтеграционна победа за българско общество – присъединението към ERM като последното изискване за присъединение към еврозоната. Затова огромна част от числата, които ще видите в нашата стратегия като задявка са посочени в общата европейска валута ", акцентира някогашният финансов министър.

" От няколко месеца работим по управническата стратегия, всяко число в нея е основано на действителни планове и на увереност, че те могат да бъдат реализирани. Ние не сме чудотворци, реализираме резултати с работа ", уточни претендентът за депутат, лидер на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер Томислав Дончев по време на срещата. Той посочи, че за ГЕРБ образованието е стратегически и народен приоритет. " Ще продължим да влагаме и през идващите години, тъй че разноските в тази сфера да доближат 5% от Брутният вътрешен продукт. Пет пъти ще набъбнат и обществените разноски към бизнеса за нововъведения. Залагаме също продължаващ растеж на приходите, ще произвеждаме квалифицирани фрагменти, каквито пазарът на труда търси ", добави вицепремиерът.

" Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а междинната – 1000 евро. Пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат годишно обновени “, сподели лидерът на листата на ГЕРБ в Добрич и министър на труда и обществената политика Деница Сачева. Тя означи, че огромна промяна на модела на обществено подкрепяне ще обезпечи по-целенасочено и фокусирано подкрепяне на близо 350 000 фамилии всеки месец: " Не може да приказваме за качествена обществена политика и обществени услуги, в случай че не подобрим изискванията на труд, заплащането и кариерното развиване на обществените служащи. "

В нов Кодекса на труда ще бъдат регламентирани гъвкавото работно време и отдалечената работа. Ще се финансира построяването на платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и нужните за тях умения. С това ще се подкрепи квалификацията, преквалификацията и бързата промяна на специалност на към 300 000 души. Сачева даде обещание още, че 160 000 души, които нито учат, нито работят, ще бъдат разпознати и включени на пазара на труда. Почти 1,6 млн. души ще бъдат подготвени на цифрови умения, като за задачата ще бъдат основани 760 цифрови клубове.

" Нашата упоритост е Брутният вътрешен продукт на страната да нарасне до 100 милиарда евро до 2025 година и в същото време с това да трансформираме стопанската система ", съобщи претендентът за депутат от ГЕРБ и министър на стопанската система Лъчезар Борисов. Той подчертава на работата на държавното управление в региона на насърчаването на вложенията и уточни, че единствено от началото на рецесията има сертифицирани планове за 1,6 милиарда лв..

Върху основаването на условия за налично, дейно и съвременно опазване на здравето за всички акцентира претендентът за народен представител, лидер на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново и министър на опазването на здравето Костадин Ангелов. ГЕРБ подсигурява по-високи приходи за работещите в системата на опазването на здравето, които ще се реализиран посредством увеличение на цените на клиничните пътеки в условия на градивен разговор със съсловните организации и с увеличение на държавната дотация, ориентирана към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3.

Бърз достъп, качествено лекуване и грижа за възобновяване - посредством довеждане докрай на промените в незабавната помощ и модернизиране й, ускорение на дигитализацията на опазването на здравето и приоритизиране на медицинските специалности са също част от главните цели на ГЕРБ в бранш опазване на здравето, изброи Костадин Ангелов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР