Бившият финансов директор на Левски Константин Баждеков коментира пред Дарик

...
Бившият финансов директор на Левски Константин Баждеков коментира пред Дарик
Коментари Харесай

Константин Баждеков: Има изход от кризата

Бившият финансов шеф на Левски Константин Баждеков разяснява пред Дарик радио обстановката в българския футбол по време на пандемията. Той даде препоръки на клубовете по какъв начин да преодолеят рецесията.

" Във всяка обстановка има излаз, стига да се намерят най-правилните решения и те да проработят. При схващане от всички може би ще излезем по-бързо от тази обстановка. Трябва да сме уверени в това, което предлагаме, а тези, които го извършват, да са уверени, че е най-правилното и да го извършват.

Всеки клуб да си направи сметка на какво може да разчита от лични доходи и на тази база да си подреди какво може да харчи. Да харчиш това, което изкарваш, е най-важното.

С моите 18 години в Левски съм минал през доста сложни моменти. Независимо от тях, успяхме да оцелеем, с помощта на мобилизацията, само че и на ресурсите от притежателите.

Всеки клуб да преценя приходите си. Левски сподели, че почитателите са огромният донор и спонсор. Всяко управление да се посъветва с почитателите защо би трябвало да се дават пари. Ние в най-силните години сме продавали по 300-400 000 билета. Публиката пълнеше стадиона и това беше съществено перо в приходите. Нещо, което се не помни - продажбата на футболисти, такива, които ти си основал, и това също е огромен източник на доходи. Продажба на почитател продукти и най-различни начинания, включително СМС-и, могат да обезпечат непрекъснати приходи.

Основното е да се направи и преценка на разноските, тъй като при такава застоялост би трябвало да се създадат фрапантни промени, да се спрат всички екстри, да се разчита на лични футболисти, и то българи. Няма да има оптимални заплати. Да се реши тези екстри в договорите на играчите доколко да продължат да се дават. Голямо перо са наеми, пътувания, самолетни билети. При съществени заплати те би трябвало да са за сметка на футболистите. Играчите да получават парите, които клубът може да си разреши. Да имат твърда заплата, а бонусите да са съгласно резултатите. Като сътрудници би трябвало да бъдат привлечени и мениджърите на играчите. Да се направи преоценка на разноските и клубовете да слязат на земята.

Беше процедура президентите да се схванат, с цел да има действителна обстановка на заплащането, а не да има огромна разлика сред парите за играчите в огромните и дребни клубове. Подредбата би трябвало да пристигна от БФС. Трябва да се преструктурира и шампионата, да се даде право на ПФЛ да поеме оперативната работа. Държавата желае да помогне на футбола, само че би трябвало да има преструктуриране ", приключи Баждеков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР