Бившият енергиен министър Александър Николов отрече да е сключвал договор

...
Бившият енергиен министър Александър Николов отрече да е сключвал договор
Коментари Харесай

Александър Николов отрече да е сключвал договор за газ без търг

Бившият енергиен министър Александър Николов отхвърли да е сключвал контракт за газ без търг. Обвиненията против него и двама души от екипа му са за подписан контракт с компанията " МЕТ ", която е доставила количества за " Булгаргаз ", с което са настъпили загуби в разликата в цените за 88 млн. лева

В " Говори в този момент " Николов съобщи, че комерсиалните връзки и процедури са функционалност на съответните юридически лица, в тази ситуация " Булгаргаз ". По думите му Министерството на енергетиката не организира търгове, а те се организират от съответното юридическо лице.

" Незаконно е в търговски връзки, на което и да е лице, да се меси политическо лице. Ако е нарушен законът, това е функционалност на оперативното управление. За комерсиалните процедури, за търгове, за пазаруване, подписване на контракти дава отговор " Булгаргаз " ", безапелационен е Николов.

Той попита по какъв начин след цялото слагане на етикети на компанията " МЕТ ", тя и сега доставя " Булгаргаз ".

Обясни, че е трябвало да се реагира за 24 часа, когато " Газпром " съобщи, че няма да извършва контракта и на идващия ден ще спре доставката на газ за България и Полша.

" Дали има търг или не е и методът на осъществяване на процедурата е функционалност на " Булгаргаз ". Това е едно. Второ - дали има догадка на форсмажор и методът на неспазване на контракта от страна на " Газпром " към " Булгаргаз ", в случай че е форсмажор, е идващ въпрос и дали при този форсмажор може да се употребява процедура, която не е обвързвана с комерсиална активност - т.е. непосредствено договаряне. Дали е имало непосредствено договаряне или не - първо аз не мога да ви отговоря, тъй като министърът няма право да се меси в тази процедура ", сподели той.

Въпреки дефицитите на пазара от 27 април, когато се спря едностранно доставката на газ до 2 август - " Булгаргаз " не загуби пазарен дял, сподели още той.

Бившият енергиен министър Александър Николов сподели, че са му повдигнали обвинявания, тъй като " би трябвало да се повдигат обвинявания " и към момента няма материали по делото.

Каза, че не знае бащата на Кирил Петков да е взел участие с диалози с " Боташ " и до момента в който той е бил министър никого не е упълномощавал за такива диалози.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР