Бившият елитен рефер Петър Янински даде обширно интервю за Тема

...
Бившият елитен рефер Петър Янински даде обширно интервю за Тема
Коментари Харесай

Бивш рефер: Ще се вземат всякакви мерки срещу ЦСКА, ще вият като линейки и пак няма да станат шампиони

Бившият първокласен рефер Петър Янински даде обстойно изявление за " Тема Спорт ". Дни преди подновяването на пролетния дял Янински приказва за измененията в съдийството у нас с назначението на Виктор Касай, като се върна и към предишното и годините на мутрите във футбола.

Г-н Янински, нямаше ли варианти за вас да работите в съдийството, във футбола?

- О, там не ме желаят. Те ме изгониха. До 2010 година бях съдийски наблюдаващ, само че след един семинар в Сливен ме махнаха. Тогава излязоха да ни четат лекции Илонка Джалева, Неделчо Чакъров... все хора, които в никакъв случай не са свирили мач на " Васил Левски ". А аз сходни неща не понасям. Най-демонстративно станах от лекцията и напуснах. Отидох да си пия кафето. Стана огромен скандал. Аз пуснах подписка до БФС тези да се махат. Оттам подписката се обърна против мен и ме махнаха. Оттогава - край, аз съм личност нон грата. Работата във футболния съюз към този момент е затворена страница за мен. Миналата година някогашният към този момент началник на съдиите Коце Гергинов ми се обади да се забележим, с него сме в положителни връзки, само че му споделих: Коце, не желая да се виждаме, тъй като, като те видят с мен ще те нарочат...

Но ето, че и без да се вижда с вас го махнаха, сложиха унгарецът Касай за началник на съдиите...

- Махнаха го, тъй като не е комфортен за доста хора. Единствен излезе с лицето си и сподели: Член на моята комисия има благосклонности към избран тим. И тогава Петър Петров се изпъчи и сподели: " Не, не, аз съм левскар ". Аз още тогава чаках, че последователно ще махнат Гергинов. Просто скочи на човек, който е значим за системата и спомага тя да действа по открития метод. Назначаването на Касай е оскърбление за българското съдийство. Виновен за всичко е управленецът на футбола у нас.

Петър Петров по какъв начин по този начин го върнаха за началник на ВАР, откакто беше ръководител на Съдийската комисия, само че го махнаха?

- Ами поинтересувайте се кой стои зад него, на кого е човек и ще разберете по какъв начин... Там нещата са доста навързани и няма нищо инцидентно. Мен не ме учудва, че го направиха началник на ВАР, тъй като знам по какъв начин стоят нещата... Пак ви споделям, че той е значим човек за системата.

Ще се оправи ли Виктор Касай с българското съдийство?

- Не мисля. Преди него нали имахме образеца с Марк Бата, нещо да се промени?! Същата работа ще е и в този момент. Какво ще оправи? Ще взима голяма заплата, ще си щрака с пръсти и всичко ще си продължава постарому.

Има ли изобщо оправия за българското съдийство?

- Има, само че би трябвало да има и постоянни хора в ръководството на футбола. Като назначиха Коце Гергинов за началник на съдиите, прочетох следното изявление: " Най-после сложихме за началник на съдиите човек с опит, някогашен управляващ арбитър, свирил А група, интернационален рефер, в този момент е съдийски наблюдаващ, той е кардинален, прецизен, правилен " и още куп такива суперлативи. И какво стана в този момент... освободиха го. А, с цел да те освободят има две неща - или си несръчен, или някой желае да те няма. Нали се сещате, че не са го махнали инцидентно...

Има ли късмет за смяна с Димитър Бербатов?

- Много е комплицирано. Един глас не му стигна предходния път... Сега борбата още веднъж ще е оспорвана.

Толкова ли е сладостен кокала?

- Сладък е. Много пари има там. И то при съществуването, че от 2004 година не сме се класирали на международно или европейско състезание, откъдето идват огромните приходи. За присъединяване на подобен конгрес се заплащат доста съществени суми. Но аз знам по кое време ще отидем на европейско, когато УЕФА направи по този начин, че да се класират всички страни. Щом при 24 финалисти не съумяваме да се класираме, си правете сметката, до каква степен сме я докарали....

Какво очаквате напролет в борбата за купата?

- Очаквам ЦСКА да вият като коли за спешна помощ и отново да не станат първенци. Ще се вземат всевъзможни ограничения против тях. Знаете какви са връзките сред БФС и ЦСКА.
 ЦСКА: Майкъле, заповядайте на
ЦСКА: Майкъле, заповядайте на " Армията " да творите!

От клуба излязоха с публично известие

Защо единствено в Сливен се организират съдийските семинари? Няма ли други места в България годни за това?

- Има, само че то е ясно за какво се върви в Сливен...

С какво се занимавате сега?

- Охрана съм на видеонаблюдение, където давам нощни смени. Освен това заран работя като шеф в един склад. Открай време съм работил единствено като шеф на склад, към компания за млечни артикули. Но 2019-а ги затворихме, не беше преференциално. След това направих интервенция на тазобедрена става, на десния крайник. Дълго време я отлагах, само че след затварянето на склада остана време. Ходих с бастун, бях килнат целия. Даже и в този момент единият ми крайник е по-къс с два сантиметра от другия. Добре се възвърнах, още бях болничен, и пристигна пандемията. По това време работих малко при брат ми. Но по-късно се оказа, че никой не ме желае. Казваха ми: Вие сте пред пенсия, рискова група сте, а аз съм на 64 години и 7 месеца. Пуснах 28 автобиографии за работа и никой не ме пожела. Но обикновено, остарял човек съм към този момент (смее се). Но около познати и много контакти открих работата като защита, а по-късно и в този склад, където съм заран. Така, че в този момент не мога да се оплача. А и мен заплащането не ме интересуваше. Просто желаех да работя, да съм зает с нещо, да се усещам потребен. Така, че от нула работа в този момент съм на две места (смее се).

В лицето на Георги Кабаков имахме представител на последното европейско, въпреки и като четвърти арбитър. Има ли късмет съгласно вас той да е измежду съдиите на международното в края на годината в Катар?

- Безспорно най-хубавият арбитър у нас сега и доста над другите у нас. Но мъчно ще се пребори с огромните лъвчета от Италия, Германия, Англия, Испания. Парата и играта там е доста огромна. В последните 4-5 години Кабаков е най-хубавият ни рефер. Той просто изпъква, тъй като другите са доста некадърни. Един Никола Попов, да е жив и здрав татко му, в случай че не беше той в структурите на БФС, в никакъв случай нямаше да припари до терен. А Никола взе, че стана и интернационален арбитър. Съдийството е като футбола в клубовете. В ниските групи не ги учат на нищо. Там всичко е шуробаджанащина.
 Георги Атанасов пред ТОПСПОРТ: Дайте Му купата, с цел да миряса...
Георги Атанасов пред ТОПСПОРТ: Дайте Му купата, с цел да миряса...

" Войната против ЦСКА продължава "

Каква е ролята на ВАР у нас?

- Ами основните съдии, изключително у нас, към този момент не взимат никакви решения, приказвам за съществени такива, а не фаул в центъра, тъч или корнер. Той като стане гол, стопира играта и стартира да си приказва с хората във ВАР системата. Така е и с дузпите. И едвам тогава взима решение, само че това не е единствено у нас, а и като цяло в света. Все по-малка отговорност поемат основните съдии. Чакат на ВАР.

Намирате ли за минус въвеждането на ВАР системата?

- Тя е добра, когато се взема решение нещо, което е в действителност подозрително - засада, дузпа. Преди дни гледах Лече и Комо. Там имаше удар в ръката, очевадна дузпа, и основния арбитър не смее да вземе решение и чака ВАР. А е повече от видно, че това е дузпа. Отива сладура, гледа екрана и хоп - дузпа. Но какво го чакаш, няма какво да гледаш, какво да питаш. Ти за какво си там?

Побългарихме ли системата ВАР?

- Ние сме още при започване на тази система. Но съдиите са оправдават с нея, когато не са видели нещо. В момента основният рефер е нагизден като коледна елха - слушалки, спрей, на ръцете системата за ВАР... Съдията към този момент взима все по-малко решения. Той чака помощника, четвъртия, хората във ВАР стаята. Той не е съсредоточен, а единствено си тича сред двете наказателни полета. Чака непрекъснато някой да му каже нещо, разсейва се. А и във ВАР стаята отново е субективно, тъй като и там човек го взема решение. И те бъркат. Свидетели сме в България по какъв начин за едно и също състояние някой път се употребява системата ВАР, съдията желае помощ, а различен път не. Зависи кой е мачът, кои са тимовете, кой и за какво е комплициран на ВАР... За едните може, а за другите - не.

По-лесно ли е в този момент съдийството в България?

- Категорично по-лесно. Няма ги мутрите. Ако мутрите ги имаше в днешно време на 90 % съдиите щяха да са бити.

Как устоявахте вие?

- С можене. Ние наследихме съществени съдии - Любе Спасов, Любен Ангелов, Димо Момиров. После пристигнаха Атанас Узунов, Митко Митрев, Коце Гергинов, аз, Стефан Орманджиев. Имаше последователност, а и в края на краищата ние бяхме играли футбол. Разбирахме играта. А и трябваше да го можеш, да имаш нюх, тъй като другояче ще те утрепят. Тогава бяхме със седем интернационалните рефера и още толкоз чакащи и равностойни на тях, а в този момент ги вършат от немай къде. Защото другояче ще изгубим броя. Съдиите ни не са готови.

Имахте ли такива моменти, в които да ви е било боязън или някой мач, който в никакъв случай няма да забравите?

- Страх не съм имал. Най-тежкият ми мач беше полуфинала-реванш за Купата на България Левски Кюстендил - ЦСКА на " Осогово " напролет на 1999 година. Ситуацията беше доста напечена. Мачът в Кюстендил беше доста значим и взривоопасен. Първата среща на " Армията " ЦСКА бе спечелил с 1:0. От едната страна беше Георги Илиев, а от другата Илия Павлов. Преди реванша в Кюстендил напрежението бе огромно. Още повече, че месец по-рано, на Великден, на дуела за състезание сред Левски Кюстендил и ЦСКА на " Осогово " стана един пердах. Мутри биха играчите на ЦСКА и срещата бе прекъсната. Повериха реванша за купата на мен. Аз имах завод за макаронени произведения тогава. Ден преди мача пристигна една мутра, човек на Гошо Илиев, работеше и във Футболния съюз. Каза ми: Янински, искаш ли да вървим да обядваме. Заявих му: Нямам нищо срещу. Оттам обаче той ме заведе в офиса на Георги Илиев във " ВАИ Холдинг ", който се намираше на Горнобански път. Три месеца преди този момент бях свирил Добруджа - Левски Кюстендил в Добрич и домакините завоюваха с 1:0. Жоро Илиев ми вика: Янински, не съм доста удовлетворен от свиренето ти в Добрич. Казвам му: Защо, господин Илиев, свирех по съвест, по разпоредбите... А той ми вика: Ако по този начин свириш и на следващия ден против ЦСКА..., играем за по 15 хиляди марки на човек, и в случай че загубим, ще ти е доста тежък живота. Нищо не споделих и си излязох. Когато излизам при секретарката му, където ме чакаха мутрите да ме изведат, виждам един от най-важните министри тогава чака да влезе при Георги Илиев. Може да си визиите за какви огромни игри става въпрос. Мутрата ме повежда на открито и вика: Ще обядваме ли? Казах му: Не, я ме остави в цеха ми. Аз малко обезпокоен крещя на една от работничките: Дай да те повеждам да пием по една водка в пицария " Лъки ", до Първо районно беше. Тъкмо сядам на масата и ми звъни Петър Миладинов. Той беше в ЦСКА тогава. Вика ми: " Знаем я пицарията, в този момент ще дойдем, с един човек ". Влизат Миладинов и един мъж два метра висок. Сяда против мен този едрия мъж и ми декларира: Аз съм началник на защитата на Илия Павлов. И ме пита: Ти какво свириш на следващия ден? Изтърси го все едно сме на пазара " Георги Кирков " и си продаваме домати. Аз му отговорих: Свиря Левски Кюстендил - ЦСКА за купата. Той продължава: Кой би трябвало да бие? Отговарям: Който вкара повече голове. Едрият обаче продължава: " Ти май нещо се майтапиш с мен. Да знаеш че, в случай че ЦСКА отпадне, животът ти ще стане сложен ". А при всички положения един отпада, а аз притиснат в ъгъла от две места. За парите въобще не съм мислил. По това време да вземеш пари от мутра след това връщаш 10 пъти. На стадиона над 10 000 души. Идва Илия Павлов на централната естрада и Георги Илиев незабавно разпореди: Този го махнете, въобще няма да сяда тук. И Павлов гледа дуела накъде в страни. Велбъжд поведе 1:0, след това отменихме един гол на ЦСКА от засада. Пената обаче акълия. Усетил, че двама-трима от неговите футболисти не играят както би трябвало и ги смени в средата на второто полувреме. А преди този момент към 60-ата минута давам дузпа за Велбъжд, моя дузпа - съдийска. Може да се даде, а може и да не се даде. Става 2:0. Но след 75-ата минута домакините започнаха да изнемогват. Те играеха на изкуствени засади. По едно време крещя на Георги Петров, който беше вътрешен халф на Левски, нещо не се движите както би трябвало. А той: Бате Пепи, дадоха ни някакви витамини и в този момент всичко ни е влезнало в краката и не може да се движим. А те борците кой знае какво са им дали. Младите в ЦСКА се възползваха от това и в 85-ата минута Бербатов след едно двойно вкара гол и то всичко към този момент беше ясно. Накрая и Стилян Петров от фаул направи 2:2. По време на мача Илиян Стоянов и Румен Христов се биха съвсем до кръв от самото начало - дърпане, скубане. Викам си, по какъв начин ще ги пъдя, ще си навлека пакост, и единствено им се карах. Прибрах се след мача в София и ми звъни мутрата на Георги Илиев и ми сподели: Да знаеш, ти ще живееш, ние нямаме проблеми с теб, само че сменихме Паро Никодимов (б.а. - той тогава е треньор на Левски Кюстендил). Това си е техен проблем. Това ми беше най-трудният мач. Аз доста се разбирах с мутрите, с Маймуняка изключително, Бог да го елементарни. Даже един път свирих мач в зала сред ВИС 2 и СИК, на един шампионат във Фестивална. Никой не искаше да го управлява, а аз бях уредник, само че взех свирката. Васил Илиев играеше дори.

Кой е бил най-хубавият арбитър за вас?

- Атанас Узунов, несъмнено. Свири на най-големите конгреси. Той имаше щастието и шанса, че кум му е Стоичков, а тогава той бе в апогея си. Без начална скорост няма по какъв начин да стане, подаде му малко тил. Но в УЕФА няма шуробаджанащина. И Наско сподели, че в действителност може.

Кой би трябвало да е началник на съдиите?

- За мен би трябвало де е Коце Гергинов. В това занятие - ръководител на съдийската комисия се упражняваха доста хора през годините. Всякакви човеци. Помощник арбитър не може да е началник на реферите, а имаше много такива. Ето в този момент 80% от съдийските наблюдаващи са точно асистенти. Как ще правят оценка те, като не са били на терена. За да се оправи съдийството би трябвало персонално президента на БФС да назначи ръководителя и той самичък да си дефинира комисията, а не всякакви президенти са се обаждат там да влизат този и оня. И в този момент чувам новият началник на съдиите Касай, че той щял да носи отговорност за нарядите, ами кой да я носи - аз ли?! Той се провали в Русия, а ние чакаме тук да оправи нещата. Няма да стане, ще си я караме по същия метод, само че замаскирано.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР