Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната

...
Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната
Коментари Харесай

Окончателно: Нено Димов остава в ареста


Бившият екоминистър Нено Димов, упрекнат в умишлена занемареност поради водната рецесия в Перник, остава за непрекъснато в ареста. Това реши, след повече от 4 часа съвещание, Апелативният профилиран углавен съд, съобщи БГНЕС. Решението е дефинитивно.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с претекста, че има заплаха Димов да извърши нови закононарушения, както и да повлияе на очевидци.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с претекста, че има заплаха Димов да извърши нови закононарушения, както и да повлияе на очевидци.

Съдиите взеха под внимание свидетелски показания, в които се твърди, че министърът координира пълномощията на другите чиновници, обезпечава информация и управлява министерството и не може да се оправдава с това, че се е доверявал на специалистите си, без да ревизира. Една от свидетелките, Мая Дряновска, която е специалист в екоминистерството, е споделила, че при започване на 2019, при правенето на годишния график, е имало три разновидността като при доста суха година прогнозният график е бил в язовира да има малко на 3 млн. куб. метра вода. Максималният размер в язовира е 25 млн. куб. метра вода. Пак тя разказала пред проверяващите, че при започване на 2020 година й се е обадил мъж, който се е показал като изпълнителен шеф на “Стомана Индъстри ”. Той й споделил, че Нено Димов го е насочил да се свърже с нея, с цел да се отпусне за промишлени потребности вода от язовира, защото се очаквало през зимните месеци януари и февруари различният източник, който употребява сдружението да замръзне.

Подаването на вода от Студена към Топлофикация- Перник и Стомана индъстрийз са спрени от ноември м.г.

От изнесената информация излиза наяве още, че Димов е знаел, че от пролетта на м.г. водата в бент. „ Студена “ понижава, само че макар тези данни Министерство на околната среда и водите е разрешавало използването на вода от Топлоелектрическа централа – Перник и „ Стомана индъстри “. Магистратите бяха безапелационни, че някогашният екоминистър е съзнавал какво прави.

Съдиите са безапелационни, че някогашният министър е бил уведомяван постоянно за намаляването на водата и все пак, той не е подхванал никакви дейности, в резултат, на което е настъпила вреда,която обаче е още рано да се каже каква тъкмо е. Въпреки това над 97 000 перничани търпят рецесия, която не се знае докога ще продължи.

Според юриста на Димов Ина Лулчева, цялото обвиняване против някогашния екоминистър се базира на догатки.

Нено Димов от своя страна уточни пред съда, че се е доверявал на специалисти.

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че вредата за страната е вследствие на голямата разлика в цената на водата, заплащана от промишлеността и перничани.

“Събраните нови доказателства съдържат разпити на очевидци главно от дирекция “Управление на водите ” в Министерство на околната среда и водите. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици във връзка с водоподаването на водния запас от бент. ” Студена ”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, някогашен министър на околната среда и водите ”, съобщи тя и добави: „ По отношение на вредата би трябвало да се има поради, че водата за промишлени потребности е платена на цена от 13 стотинки ”, посочи Славова.

Тя е уверена, че в случай че не е била подавана вода към “Стомана ” и Топлоелектрическа централа Перник, в този момент перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите ѝ следва да бъдат назначени експертизи, които да потвърдят на каква цена е закупуването водата от промишлеността и жителите, тъй като разликата е голяма, разясни прокурорът.

В зала прокурорите Росица Славова и Николай Христов пледираха да бъде доказано задържането под стража на Димов, тъй като действието му е засегнало огромен брой хора и разкри какво е наличието на новите два тома по делото.

“Събраните нови доказателства съдържат разпити на очевидци главно от дирекция “Управление на водите ” в Министерство на околната среда и водите. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици във връзка с водоподаването на водния запас от бент. ” Студена ”. Крайното решение се е взимало от Нено Димов, някогашен министър на околната среда и водите ”, съобщи тя и добави: „ По отношение на породената вреда би трябвало да се има поради, че водата за промишлени потребности е платена на цена от 13 стотинки, а за същата тази вода жителите заплащат по 2 лева ”, посочи Славова.

Тя е уверена, че в случай че не е била подавана вода към “Стомана ” и Топлоелектрическа централа Перник, в този момент перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите ѝ следва да бъдат назначени серия от експертизи, като една от тях ще би трябвало да покаже на каква цена е закупувана водата от промишлеността и жителите.

Според юриста на Нено Димов Ина Лулчева, която не участва на четенето на определението на апелативните съдии, заиграването с цената на водата е неточно, тъй като тя не се дефинира от екоминистъра.

“Нито една поръчка за вода не е лимитирана поради промишлената. Министърът ръководи водите, не цените. От това вреда няма, тъй като предприятието има право да получи вода в случай, че има потенциал и да заплати цената, на която се отпуска ”, сподели Лулчева.

Тя уточни още, че прокуратурата през днешния ден е признала, че всички изнесени данни от нея са догатки, които занапред ще потвърждава с назначението на експертизи.

“Това значи, че не може да има обосновано съмнение за осъществено закононарушение, тъй като няма обстоятелства по делото, които го откриват ”, съобщи тя и добави, че обвиняване не може да се повдигат единствено въз основата на свидетелски показания.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е упрекнат в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена занемареност, довела до водната рецесия в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е извършил отговорностите си да приключи подаването на вода за промишлени потребности, макар че е бил осведомен, че притокът в язовир “Студена ” е доста по-малък от разхода на вода.

Димов е следващият министър, който изпада от кабинета “Борисов 3 ”. Той беше в ръководството от квотата на Обединени патриоти, препоръчан от Вътрешна македонска революционна организация на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР