Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс описа опита за военен

...
Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс описа опита за военен
Коментари Харесай

Пригожин спаси живота си, но изгуби Вагнер - и е добре да внимава около отворени прозорци

Бившият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс разказа опита за боен прелом в Русия от страна на Евгений Пригожин като най-уязвимия миг за Владимир Путин за повече от 20 години, откогато е на власт.

Последствията за самия Пригожин може да бъдат съдбовни, съгласно разбора на Петреъс.

" Пригожин избави живота си, само че изгуби групировката си " Вагнер ". И ще би трябвало да бъде доста деликатен към отворени прозорци в новата си среда в Беларус ", разяснява разузнавачът пред CNN.

Петреъс счита, че Евгений Пригожин спря похода си към Москва поради това, че нервите му не са издържали.

" Той се намираше на към 2 часа път от предградията на Москва, където бяха почнали да приготвят отбранителни позиции. Макар че този протест получи известни овации по пътя си, като че ли не генерира оня вид поддръжка, на който Пригожин се е надявал. И още веднъж той реши да се съгласи на договорка. Отказа се от желанията си ", споделя Петреъс.

" Смятам, че държавното управление беше разтърсено. Лично Путин беше разтърсен. Това го прави по-уязвим, в сравнение с е бил в своето 20-годишно ръководство на Руската федерация. Кой знае до каква степен може да докара това ", разяснява той.

Петреъс дефинира като " иронично ", че по-нисшестоящият " сътрудник " на Русия - Александър Лукашенко - е трябвало да избавя Владимир Путин от вероятно военно въстание, до момента в който президентът е напуснал Москва, а нито военният министър Сергей Шойгу, нито основният пълководец на армията Валерий Герасимов не противодействаха намерено на " Вагнер ".

Бъдещето на групировката е под въпрос, тъй като не е ясно какъв брой от бойците ще подпишат контракти за военна работа към Министерството на защитата, само че Пригожин ще изгуби надзор върху наемниците, които е събирал с години.

Петреъс предизвести, че Съединени американски щати би трябвало да следи деликатно какво се случва с Русия, тъй като никой не желае " страна с 11 часови зони и разнообразни републики с голям брой етнически групи да се раздира по шевовете ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР