Бившият директор на софийската Топлофикация Валентин Димитров се отказа от

...
Бившият директор на софийската Топлофикация Валентин Димитров се отказа от
Коментари Харесай

Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров се отказа от адвоката си, нямал пари

Бившият шеф на софийската " Топлофикация " Валентин Димитров се отхвърли от юриста си, тъй като нямал пари. Това стана ясно през днешния ден при започване на съвещанието на Софийския градски съд по делото против него за длъжностно заграбване на 4.5 млн. лева, заяви lex.bg.

Пред съда той изясни, че не може към този момент да употребява услугите на досегашния си юрист Венцислав Дудоленски, тъй като от 2006 година насам неговите сметки и тези на брачната половинка му са блокирани и няма по какъв начин да заплати хонорара му. Димитров помоли съда да му назначи длъжностен бранител.

Съдията по делото Величка Цанова бе сбита. Тя изрази единствено вяра Димитров да не шиканира процеса и дефинира нова дата за съвещанието – на 30 март. Същевременно ще бъде изпратено писмо до Софийската адвокатска гилдия с молба да бъде избран длъжностен бранител на някогашния началник на столичното парно.

Димитров е упрекнат в длъжностно заграбване на близо 4.5 млн. лв. от „ Топлофикация “, в което помагачи са му били Лина Абланска и шефката на компания „ Шибър “ Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от „ Топлофикация “ са превеждани на „ Шибър “ в нарушаване на Закона за публичните поръчки, сумите били повишени, доставките били ненужни, а също така цената на обособените произведения била фактурирана на части. За да обоснове повишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се базира на сложна счетоводна, финансова и техническа експертиза за междинните цени на тези артикули. Общо платените пари на „ Шибър “ за продукцията били 11.774 млн. лв., до момента в който съгласно заключението на специалистите междинната им цена е била 7.349 млн. лв.. Според отбраната пък не може цената на присвоено имущество да се потвърждава с експертиза, защото тя „ не е доказателствено средство и не възпроизвежда обстоятелства “.

Освен това дело, против Димитров има още едно висящо – за пране на пари на 12 млн. лева и за укриването на 2 млн. лева налози. Освен него подсъдима за укриване на 200 000 лева налози бе и майка му – Цеца Димитрова, само че делото против нея беше прекъснато след гибелта? през 2011 година То към момента не е завършено на първа инстанция.

Преди седмица Димитров излезе от пандиза, където изтърпя 3-годишна присъда за занемареност. Той беше в пандиза от 20 ноември 2015 година Тогава беше дефинитивно наказан на 3 години затвор, откакто беше приет за отговорен, че е разпилял имущество на „ Топлофикация “ за над 320 000 лв., изхарчени за първокласни артикули като джет, джакузи, големи количества захарни произведения, скъпи сирена, алкохол, разнообразни аксесоари, медикаменти, хранителни добавки и други През лятото на предходната година той изиска предварително освобождение, само че съдът му отхвърли, макар че работи в пандиза, получавал е награди, имал е примерно държание и невисок риск от рецидив.

В края на предишния месец пък той беше дефинитивно оневинен по четвърто дело против него – за валутни закононарушения. По него прокуратурата го обвиняваше, че от 1999 година до 2003 година в Австрия е правил финансови покупко-продажби в нарушаване на валутното ни законодателство, като предоставените от него заеми и осъществените покупко-продажби с скъпи бумаги са за общо близо 6 млн. лв.. Другото му обвиняване беше, че е нарушил валутните закони и като шеф на компания „ Про Марк “ ЕООД не е заявил пред Българска народна банка голям брой покупко-продажби за над 16 млн. лева Промяна в законодателството декриминализира осъщественото от Димитров и в края на делото прокуратурата също отхвърли да поддържа обвиняванията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР