Бившият директор на Ливъра в Париж е обвинен в търговия

...
Бившият директор на Ливъра в Париж е обвинен в търговия
Коментари Харесай

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Бившият шеф на Ливъра в Париж е упрекнат в търговия с антики на черния пазар и пране на пари. 58-годишният Жан-Люк Мартинез е подложен под правосъден контрол поради съмнения към това, че е скрил произхода на археологически съкровища, които може да са били изнесени от Египет по време на въстанията от Арабската пролет.

Мартинез е обвинен в съучастничество в проведена машинация за " прикриване на произхода на творби, добити посредством подправена рекомендация ". Разследващите се пробват да открият дали шефът не е приемал подправени документи за произхода на пет артефакта от древноегипетски генезис.

Той беше арестуван в полицията и разпитан от Централния офис за битка с трафика на културни полезности (OCBC), само че отхвърли да е правил каквито и да било нарушавания. На разпит са били подложени и двама високопоставени чиновници на музея, измежду които Винсент Рондо и египтологът Оливие Перду.

Френските следователи подозират, че стотици артефакти са били откраднати по време на митингите от Арабската пролет, които обгърнаха няколко страни от Близкия изток при започване на 2010 година След това се счита, че те са били продадени на галерии и музеи, които не са задавали прекалено много въпроси по отношение на предходната благосъстоятелност на съкровищата, нито са разглеждали евентуални несъответствия в документите за генезис.

Има съмнения, че няколко страни са били наранени от тези обири, в това число Египет, Либия, Йемен и Сирия. Трафикът на антики предсталвява умишлен продан на нелегално добити творби от целия свят.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР