Бившият директор на Левски Станислав Ангелов коментира пред Меридиан мач

...
Бившият директор на Левски Станислав Ангелов коментира пред Меридиан мач
Коментари Харесай

Пелето: Поклон пред синята публика

Бившият шеф на Левски Станислав Ангелов разяснява пред " Меридиан мач " по какъв начин пандемията от ковид се е отразила на живота му.

Бившият футболист, който към днешна дата е началник на детско-юношеската школа Левски-Раковски, приказва и за обичания му клуб Левски.

Г-н Ангелов, къде ви намираме сега?

- В центъра на София. Ходих да оглеждам клиника за рехабилитация, която разполага с най-модерните уреди за възобновяване на спортни контузии и предварителна защита. Искам най-хубавото за децата от школата на стадион " Раковски " Подготвям се за излизана от рецесията. Продължавам да работя макар карантината, само че активността ми е по-различна. Естествено, съблюдавам всички правила. Маски, дезинфектанти, разстояние. Стриктен съм в това отношение с вярата, че по-бързо ще излезем от карантината.

Как ви се отразява карантината?

- Гледам положително на нещата, подобен човек съм. Колкото и тежко да е, се старая да екстрахирам позитиви. Сега обръщам внимание на неща, на които преди все не доближаваше време. Гледам да употребявам оправдано времето за личностно доразвиване - четене, спортуване в карантини условия. На стадион " Раковски " също се работи - има строителни действия, разчистване. Целта е да сме изцяло подготвени за рестарта.

Юношите не упражняват към този момент към 2 месеца. Как поддържат форма?

- Абсолютно всички имат проекти за подготовка. Гледаме да им обърнем и персонално внимание. С треньорите от школата беседваме по телефона с момчетата. Стараем се да им предадем спортна просвета, беседваме по футболни тематики. Щастлив съм, че децата се стараят да поддържат форма, колкото и мъчно да е това в тази обстановка. Те обаче би трябвало да не губят всичко по време на тази насилствена пауза, тъй като когато нещата рестартират, ще последват контузии. Радвам се, че момчетата осъзнават това. Имаме страници във Facebook и Инстаграм, където всички качват фотоси по какъв начин упражняват в домашни условия.

Кога смятате, че ще се играе още веднъж професионален футбол а България?

- Надявам се това да е скоро. Имаме потребност от футбол. Той а най-голямото забавление. Когато нещата към вируса тръгнат към затихване, уповавам се незабавно да отпушат спортните действия. Трябва да се измиели вид да се спортува и под карантина, при избрани условия. Това ще задържи душeвността ни здрава, а това пък от своя страна ща сътвори опцията да сме постоянни в карантинните ограничения.

Може ли сезонът при юношите изобщо да не се възобнови?

- За мен доста мъчно би могло да се възобновят юношеските шампионати. Трябва хората в БФС да вземат далновидно решение, което не в в ущърб на футбола. Знам, че хората в централата са способни и ще открият точните дейности, които ще ни оказват помощ за по-бързо възобновяване след рецесията. Вероятно ще взаимстваме от протичащото се в Западна Европа. Според мен ще бъде най-правилно УЕФА да вземе генерално решение и да го наложи във федерациите, в това число и на родната. Така няма да има спекулации, разсърдени и недоволни.

Дълги години играхте в Германия, а там се оправят най-добре с вируса. Очаква се най-скоро да се възобнови и Бундеслигата...

- Това е нация, която е работлива и дисциплинирана. Ако пък има някакъв проблем, немците го вземат решение заедно. Те не гледат толкоз прочувствено на нещата. В другите страни огромна част от проблемите идват точно от прочувствени решения, поради които не може да се осъзнае сериозността на казуса или пък се влиза в прекаленост, които също са нездравословни. Германецът не разсъждава ненужно, не философства и не се пробва да прескочи разпоредбите. Прави това, което би трябвало. Това им е плюсът. Поради тази причина са толкоз мощни стопански, а са изгубили две войни.

Преди десетима дни още веднъж имаше бойкот на стадион " Раковски ". Теренът беше полят с отрова. Подозирате ли кой стои зад тази нецензурност?

- Имам някакви опасения и съмнения, само че не мога нищо съответно да назова. Това човек, който има спортна просвета, не би го направил. За футболиста стадионът е храм. Още повече това е тежък удар за децата. Призовавам от вашите страници, в случай че някой има проблем с мен, да седнем да го решим. Или да ме нападна в персонален проект, само че да остави децата на мира. Те не са отговорни.

Засилихте ли защитата на стадиона след второто нападение против терена и притеснявате ли се за новото съвременно и струващо стотици хиляди игрище, което изградихте на " Раковски "?

- Унищожения терен го възстановихме съвсем изцяло. Тревата мина през няколко процедури. Засяхме и хибридния терен. Всичко се движи чудесно, доста съм удовлетворен. Около новото игрище има ограда и ще е по-сложно да се пакости, само че не е изключено. На " Раковски " вършим нещо за децата, нямам бизнес с бензиностанции или блокове. Охраната няма да ускоряваме.

Няма по какъв начин да не следите обстановката в Левски. Как ще коментирате протичащото се на " Герена "?

- Играта на тима няма смисъл да я разясня... Клубът има доста по-важни и съществени проблеми. Предполагам, че международната рецесия ще се отрази на футбола и мисленето на хората. Само мога да се надявам, че ще е за положително. Иска ми се по време на паузата хората да станат по-смирени, да проучват деликатно обстановката, да си извадят поучения от предходни неточности, с цел да вземат точните решения за излизането от рецесията. Надявам се мощно това да се случи и с Левски. Иначе във времена на компликации, проблеми и самомнителност - огромна маса от хора се сплоти към Левски и отдели от залъка си, с цел да помогне на клуба. Поклон пред " синята " агитка!

Бил сте капитан на Левски, а по-късно и състезателен шеф. Много или малко са упоменатите от шефа на " сините " Павел Колев 1,5 милиона лв. на месец, които съгласно него са санитарният най-малко за издръжката на клуба?

- Не мога да отговоря еднопосочно на този въпрос, тъй като не съм икономист или финансист. За мен са значими целите и задачите, които действително би трябвало да дефинират финансовата политика. Знам единствено, че и с доста по-малко пари месечно Левски е съществувал и дръзвам да настоявам резултатите му са били много по-добри. По времето на Тодор Батков, когато тимът направи оня паметен европоход, бюджетът беше много по-орязан. Сега някой ще каже: " Тогава Левски имаше по-добри футболисти ". Това обаче са празни приказки. Винаги съм търсил решение на проблемите, а не оправдания, че е по-лесно. Трябва парите да се употребяват целево, а с тях да се помогне за резултати и качество, а освен битие.

Докато вие бяхте шеф, месечният бюджет влизаше ли в този хигиеничен най-малко от 1,5 млн. лв.?

- Беше много по-малко. Добрият началник си проличава, когато с по-малко средства реализира огромни резултати. Това не е химера. Възможно е и тъкмо Левски го е правил.

Какви са връзките ви с Левски към този миг?

- Не поддържаме сериозен контакт, само че и нямаме допирни точки на работа. Освен това, че за децата при мен школата на " Герена " е първа алтернатива. По време на всяка пауза 7-8 от момчетата ми и някой различен треньор отиват в Левски. С други думи - академията " Левски-Раковски " действа в интерес на тази " Герена ", а нямаме никаква поддръжка от ПФК Левски. Не го споделям оплаквайки се. Това е нещо безусловно обикновено и в реда на нещата.

Онзи ден на формалния уебсайт нямаше честитка за рождения ви ден, а общо взето такава чест имат съвсем всички футболисти и треньори, минали през " Герена "...

- Няколко години поред към този момент няма. Явно 11 години с професионален контракт с Левски не са задоволителни, с цел да си имаме уважението с ръководителите на " Герена ". Към днешна дата са завършили делата ми с Левски, завоювах и на втора инстанция. Делото имаше и финансово измерение (б.р. - 5000 лева), само че аз не съм си потърсил публично парите. Влязох в съда поради неблагоразумието на остарялото управление на Левски да ме упрекна в нещо, което не съм направил. Сега нямам никакви искания, нито драма със " сините ", само че очевидно хората, които управляват, не ме припознават като човек, донесъл триумфи на Левски. Аз безпределно почитам клуба и хората, които работят в него, и не желая да влизам в полемики.

Осъдихте Левски за клюка, откакто ви упрекнаха в " кражба " въз основата " Раковски ". Ще кажете ли вашата позиция за обстановката с школата в квартал " Иван Вазов "?

- Стадион " Раковски " е на Министерство на вътрешните работи. Той в никакъв случай не е бил нито на Левски, нито на Станислав Ангелов. Предназначението на комплекса е едно и също от построяването му до ден сегашен. Преди доста години Спартак бива единен с Левски и " синият " клуб започва надзор над базата. Това обаче не значи, че има безконечна привилегия над стадион " Раковски ". Аз съм тръгнал точно от него. На този стадион се вършат левскари и до ден сегашен. Не мога да схвана претенциите на предходното управление на Левски и това нападателно държание против мен. Решението на съда потвърди, че няма кражба.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР