Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е осъден условно на

...
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е осъден условно на
Коментари Харесай

Втори съд потвърди условната присъда по Суджукгейт

Бившият народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов е наказан условно на 2 години затвор и на втора инстанция за това, че е изнудвал предприемач да му достави един звук суджук, който сякаш бил за някогашния министър председател Бойко Борисов . Това заяви " Лекс ", разказвайки за решението на апелативните спецмагистрати, които отхвърлят настояването на прокуратурата да усилят наказването на Мартинов поради голям брой отегчаващи виновността му условия.

От решението на съда излиза наяве, че държавното обвиняване е упорствало някогашният народен представител да бъде наказан на 8 години затвор, само че апелативните съдии показват, че прокуратурата не е конкретизирала отегчаващите условия и отхвърлят настояването Мартинов да бъде наказан и за изнудване за още една доставка на суджук.
 Суджукгейт: 2 години условно за някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов Суджукгейт: 2 години условно за някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов
2 години условно с 4 години изпитателен период. Такава е присъдата от Специализирания углавен съд за някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мар...

Според обвиняването някогашният народен представител от Добрич е изнудвал бизнесмена Антон Проданов от февруари 2011 година до февруари 2012 година и през това време на четири пъти изискал да му доставя по един звук суджук, а един път добавил и 60 кг. пастърма и филе „ Елена “. Преди това му желал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безплатно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Съдът обаче го призна за отговорен единствено за една доставка на един звук суджук през ноември 2011 година При нея Мартинов споделил на Проданов, че е за " високи хора " в ГЕРБ и в случай че не я извърши, ще му съсипе бизнеса, тъй като към този момент бил вкаран в листата на предприемачите, които би трябвало да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Последвало искане за нова доставка на звук недопечен суджук - безвъзмезден и подготвен по същия метод.

Според апелативния съд няма доказателства, които да отегчават виновността на Мартинов, с цел да бъде увеличено наказването му. Напротив, съдът регистрира, че са минали 10 години от осъщественото закононарушение, чистото правосъдно минало на подсъдимия и безукорното му държание в хода на делото. Според втората инстанция наложеното условно наказване е съобразено както с практиката на Европейския съд по правата на индивида, по този начин и с тази на Върховния касационен съд.

Решението на апелативните магистрати не е дефинитивно и може да се нападна и пред висшия съд. предстои на обжалване и митинг пред Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР