Бившият депутат от “Демократична България Ивайло Мирчев е бил извикан

...
Бившият депутат от “Демократична България Ивайло Мирчев е бил извикан
Коментари Харесай

Бившият депутат Ивайло Мирчев е разпитан заради коментар за руското влияние в българските служби

Бившият народен представител от “Демократична България ” Ивайло Мирчев е бил извикан на разпит като очевидец в основна дирекция “Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП), заяви пресцентърът на групировката в сряда. Поводът е негово изявление за съветско въздействие върху българските спецслужби, по което е формирана инспекция.

“Моите усещания са от закритите съвещания на Народното събрание, където изслушваме службите, от съвещанията на Комисията за надзор на службите в Народното събрание и от прочетеното в “Секретно деловодство ” в Народното събрание, където всеки народен представител има достъп ”, сподели Мирчев пред в сряда.

Проверката по изказванията на Мирчев е формирана от ГДБОП по предписание на Софийската градска прокуратура, заяви партийният пресцентър. Той е дал сведения в сряда и е дал е на проверяващите експертен отчет за съветското въздействие в България и Източна Европа.

“В сведенията, които ми бяха снети, описах същото, което настоявам през последните месеци – има съществени индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличение на съветското въздействие в страната ”, сподели Мирчев на излизане от ГДБОП.

Повод за инспекцията са медийни участия на Мирчев от юли пред Българска национална телевизия и бТВ, където той сподели, че “руското разузнаване и съветската шпионска мрежа е достигнала до върховете на страната ” и че един от хората, за които има доказателства “за съдействие с съветските служби ”, е “един от най-високопоставените хора в страната на избираема служба ”, без да уточни за кого приказва.

Интервютата на Мирчев бяха във връзка решението на тогавашното държавно управление изгони 70 чиновници на съветската дипломатическа задача в България. Последва чуване на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев на закрито съвещание в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР