Бившият депутат на БСП и бивш омбудсман Мая Манолова, която

...
Бившият депутат на БСП и бивш омбудсман Мая Манолова, която
Коментари Харесай

Манолова внесе законопроект за колекторските фирми

Бившият народен представител на Българска социалистическа партия и някогашен омбудсман Мая Манолова, която в този момент се занимава с гражданската платформа " Изправи се.БГ ", внесе в Народното събрание Законопроект против колекторите, който би трябвало да ограничи тяхната активност против жителите, съобщи БГНЕС.
" В сегашната обстановка на пандемия от ковид се чака набезите на колекторските компании да се усилят, на процедура те могат да притеснят, да тормозят и посетят всеки български дом. Това слага пред нас и българските институции незабавно да одобряват законодателна уредба, която да сложи юзди на колекторските компании ", сподели Манолова.
Тя дефинира като парадоксална обстановка, при която няма регулиращо законодателство за колекторските компании, правещи бизнес за милиарди, който визира милиони български жители. " Няма никакви условия, на които да дават отговор компаниите, които събират задължения, никакви правила, никакъв орган, който да ги управлява, никакви наказания, които да им се постановат. Няма различен подобен индивид, който да може даже осъждан да стане колектор ", изброи Манолова.
От " Изправи се.БГ " са изготвили законопроект, който да сътвори законов правилник в активността на колекторските компании. " Ние подаряваме този законопроект на премиера Бойко Борисов като водач на най-голямата политическа мощ в страната. Неговите депутати да го внесат. Това е идеална база за консенсус сред всички парламентарни групи. Нека се обединят, да го обсъдят, да го одобряват и по този начин да покажат, че стоят на страната на жителите ", стимулира се Манолова.
Законопроектът предлага основаването на Единен указател, в който се записват колекторските компании. За задачата те би трябвало да дават отговор на избрани условия. Сред тях са: 500 000 лв. капитал; професионална застраховка; условия за техните чиновници – възбрана за осъждани лица да имат, да управляват и да работят в такива фирми; контролни органи, които да наблюдават за събирачите на задълженията – КЗП, министъра на стопанската система, към който се основава този указател и Българска народна банка.
Предлагат се правила, по които един колектор може да събира отговорности, които е купил – възбрана за тормоз над жителя, да го принуждава да заплаща, възбрана да го търси на работното му място, да лепи разгласи на обществени места. Събирачът може да се свързва с него документално или по телефон, само че има възбрана да тормози повече от един път на три дни жителя, както и да звъни през нощта.
В случай, че колекторът на извършва тези условия, са планувани тежки наказания. Най-сериозната е изтриване от Регистъра на компаниите, които събират взиманията. В законопроекта се не разрешава на топлофикации, мобилни оператори и елекроразпределителни сдружения да продават отговорностите на своите клиенти, т.е. цялостна възбрана за колекторите да събират сметки за ток, телефон, парно и топла вода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР