Бившият депутат Мария Корина Мачадо обяви победа на първичните президентски

...
Бившият депутат Мария Корина Мачадо обяви победа на първичните президентски
Коментари Харесай

Венецуела: Мачадо спечели първичните президентски избори

Бившият народен представител Мария Корина Мачадо разгласи победа на първичните президентски избори на венецуелската съпротива, откакто пое решителна преднина, което евентуално я слага в първостепенна позиция да провокира дългогодишния социалистически водач Николас Мадуро на изборите идната година.

С повече от 26 % преброени бюлетини, Мачадо получи внушителния дял от 93 % от гласовете, заяви организационната комисия на първичните избори късно в неделя.

Продължавайте да четете лист от 4 детайла Възможно ли е венецуелската диаспора да държи ключа към своята опозиционна първична конкуренция?

Разпокъсваща ли се е опозицията на Запада против ръководството на венецуелския Мадуро? Китайският президент Си споделя „ надграждане “ на връзките с Венецуела след срещата с Мадуро Венецуела изпраща 11 000 бойци, с цел да управляват ръководен от банди затвор с басейн и зоопарк завършек на списъка

„ Днес бяха отприщени доста мощни сили “, сподели Мачадо пред поддръжници пред предизборния си щаб в столицата Каракас. „ Днес получих мандат и одобрявам уговорката с венецуелците този мандат да има значение. “

Очаква се преброяването да продължи в понеделник, само че остава неразбираемо какъв брой бързо може да бъде приключено на фона на закъсненията, за които Националната първична комисия упрекна цензурата в интернет.

„ Открихме, че нашият сървър, който действа като канал за предаване, е блокиран, което ни пречи да приключим този развой по график “, сподели ръководителят на комисията Хесус Мария Касал.

Несигурно предизвикателство

Въпреки ясния статут на Мачадо като опозиционен любимец, не е несъмнено дали гневният критик на ръководещата Обединена социалистическа партия ще бъде свободен да провокира Мадуро, който се чака да се кандидатира за още един мандат на изборите, които се чака да се проведат през втората половина на от 2024 година

На 30 юни генералният инспектор на Венецуела разгласи, че на Мачадо ще бъде неразрешено да търси обществена служба заради поддръжката й за интернационалните наказания против държавното управление на Мадуро.

Има индикации, че възбраната може да бъде анулирана посредством договаряния сред опозицията и държавното управление на Венецуела. Двете партии неотдавна подписаха изборна договорка, признавайки правото на всяка страна да номинира претенденти въз основа на вътрешни правила. Това съглашение обаче не анулира съществуващите преди избори забрани.

Съединените щати, които като цяло облекчиха глобите върху венецуелския нефт и газ и облигации в отговор на договорката, обявиха, че Мадуро има време до края на ноември да стартира да анулира възбраните против опозицията и освобождението на политически пандизчии, както и „ непозволено арестувани ” американци.

Докато държавното управление на Мадуро освободи петима пандизчии, в това число видни членове на опозицията, то повтори, че тези с дисквалификация няма да могат да вземат участие в конкуренцията през 2024 година

Опозицията, която твърди, че рестриктивните мерки са противозаконни, към момента не е обрисувала какви дейности ще предприеме, в случай че Мачадо остане със възбрана за присъединяване.

Мачадо сподели, че може да окаже напън върху изборните органи да й разрешат да се записва, до момента в който други настояват, че ще е нужен сурогат, в случай че Мадуро удвои.

Трети период

Мадуро, протежето на някогашния президент Уго Чавес, е на власт от 2013 година Въпреки че не е оповестил публично кандидатурата си за преизбиране, се чака да се бори за трети шестгодишен мандат. Една победа би го сложила на път да остане на поста до 2030 година, надалеч надхвърляйки 11-те години, през които Чавес беше на власт.

Подкрепен от Организация на обединените нации панел съобщи предишния месец, че държавното управление на Мадуро е засилило напъните си за ограничение на демократичните свободи преди вота през 2024 година, обвинявания, повторени от правозащитни групи. Това включва подлагане на някои политици и други съперници на задържане, наблюдаване, закани, оскърбителен акции и случайни наказателни производства.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР